Медия без
политическа реклама

Скопие: Ако това е последното искане, ще запишем българите

Президентът Стево Пендаровски се опасява, че след това ще има други условия за вдигане на българското вето

26 Май 2022
Стево Пендаровски
БГНЕС
Стево Пендаровски

Искането на София за включване на българското малцинство в конституцията на Република Северна Македония е едно от малкото неща, които обединяват управляващите и опозицията, каза пред телевизия Евронюз президентът на СРМ Стево Пендаровски. "Това е една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българите в нашата конституция? Но искаме това да бъде обвързано със срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония. В противен случай всеки месец или всяка година ще трябва да продължаваме да убеждаваме нашите граждани да променят нещо, било то нашата конституция, закони или нещо друго."

Можем да го направим, но къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тема, каза държавният глава на Северна Македония, цитиран от БТА. Той направи сравнение с гръцщото вето, което падна след Преспанския договор за промяна на името на страната. "Според българските обяснения те искат да имитират гръцкото поведение към Северна Македония през последните десетилетия, въвеждайки условия за нашето влизане в ЕС". Българските искания са много по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците никога не са поставяли под въпрос нашия етнически произход. Никога не са казвали "ти не си македонец". В ситуацията с Гърция дадохме възможност, ако искате да се идентифицирате като етнически македонец, можете да го направите. Ако някои хора в Гърция днес казват, че са македонци, те имат право да го направят. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем, каза  Пендаровски.

Пендаровски посочи, че е необходимо да се говори за истинските аргументи и критерии, които страната е изпълнила, за да се присъедини към Съюза, а не да се обсъждат събития от 19-и или 20-и век.

Според него България изразява позицията на българското общество като резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма. След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, за Македония се заговори като за измислена нация, създадена с указ на Тито. Така че наистина мисля, че българските политици, както и обикновените граждани, гледат на македонците като на етнически българи или поне вярват, че сме били такива до края на Втората световна война. Също така те смятат македонския език, който е познат и признат в цял свят, за диалект на българския, посочва още Стево Пендаровски в интервюто за Евронюз.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата