Медия без
политическа реклама

Сили на ООН се намесиха да спрат новата вражда между сърби и косовари

Сърбия изкара БТР, изтребители и хеликоптери на границата с Косово

27 Септ. 2021Обновена
И отделът за специални операции на косовската полиция патрулира в района до граничния пункт между Косово и Сърбия в Ярине, 22 септември 2021 г.
ЕПА БГНЕС
И отделът за специални операции на косовската полиция патрулира в района до граничния пункт между Косово и Сърбия в Ярине, 22 септември 2021 г.

Войници на КФОР се появиха близо до граничния пункт Ярине, където от осем дни са разположени членове на специалните сили на косовската полиция, съобщи порталът Koсово онлайн.

Според него това са американски, полски и канадски военни в рамките на мисията на КФОР в Косово.

„КФОР следи отблизо ситуацията в Косово и остава фокусирана върху ежедневното изпълнение на своя мандат - произтичащ от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. - за осигуряване на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности, живеещи в Косово. KФОР увеличи броя и продължителността на рутинните патрули в Косово, включително Северно Косово“, казаха от KФОР пред Koсово онлайн.

Играта с "дрънкане на оръжие“ на границата на Сърбия с Косово след пристигането на косовските сили за сигурност и прелитането на сръбски изтребители и хеликоптери продължава днес с присъствието на БТР-и на сръбската армия, предава БГНЕС. 

Според РТС тази сутрин на два километра от пункта Ярине са били забелязани четири БТР-а. Сръбската армия, която е в състояние на повишена готовност, има своя база в близост до граничния пункт Ярине. 

Според медиите няма признаци за скорошно намиране на решение на кризата. Членовете на специалното звено на косовската полиция Росу остават там. Поради присъствието им сърбите не спират да се събират и настояват за оттегляне на наредбата за временни регистрационни номера на автомобили от централна Сърбия. Докато това не се случи, сърбите блокират пътищата Рашка-Лепосавич и Рибаричи-Зубин Поток. 

Събралите се сърби, които са тук от осем дни, повтарят, че Белград и Прищина ще седнат на масата за преговори и ще постигнат решение в Брюксел. 

Вчерашните прелитания на самолети на ВВС на Сърбия и хеликоптери на КФОР дойдоха, когато министърът на отбраната Небойша Стефанович и началникът на щаба на сръбската армия генерал Милан Мойсилович посетиха някои от разположените в района военни сили, които са в гарнизона в Рашка, военната база "Рудница" “и по пътя за пункта Яринеь. Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко беше с тях.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич призова международната общност да настоява Прищина да започне да прилага договореното в Брюксел, особено за сръбските общини. В разговорите с чуждестранни лидери Бърнабич е обсъдила и спора с Косово: "Чух в разговорите, че е повече от очевидно, че Сърбия е готова на диалог и е също толкова очевидно, че Прищина не е."

Председателят н Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е време както Сърбия, така и Косово да направят крачка назад, за да има деескалация и призова за оттегляне на косовските спецчасти и за премахване на барикадите.

Министерството на европейските и на външните работи на Албания също излезе с позиция, в която призовава Сърбия да оттегли военните сили в близост до границата с Косово. 

Още по темата