Медия без
политическа реклама

Шведската полиция арестува жена, опитала да изгаси запален Коран

В Хага крайнодесен активист разкъса свещената за исляма книга

19 Авг. 2023Обновена
Задържането на жената с пожарогасителя
Задържането на жената с пожарогасителя

Шведската полиция потвърди информацията за задържана жена, която се е опитала да изгаси копие на Корана, запалено в близост до иранското посолство в Стокхолм, предаде ДПА.  В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как жена пръска с пожарогасител иракчанин, който е подпалил екземпляр от свещената за исляма книга.  Силите на реда заявиха, че тя е била арестувана за нарушаване на обществения ред, съобщи БТА.  През последните седмици 37-годишният мъж проведе няколко подобни акции, последвани от яростни протести в много мюсюлмански страни. В съседна Дания също имаше редица ислямофобски прояви.  Терористичната мрежа "Ал Каида" неотдавна призова за атаки, а вчера Швеция повиши степента на опасност от терористични нападения до второто най-високо ниво от 2016 г. насам. 

Полицията в Стокхолм отхвърли две молби за протести, на които се планираше свещената книга на исляма да бъде изгорена, като мотивира решението си с оценки на шведската служба за сигурност, че подобни действия увеличават риска от терористични нападения срещу Швеция. По-късно обаче съд отмени решенията и каза, че полицията трябва да представи по-конкретни заплахи, за да забрани публична проява.

اعتقلت الشرطة السويدية سيدة قامت برش سلوان موميكا بمطفأة حريق أثناء إقدامه مرّة أخرى على حرق القرآن خارج السفارة الإيرانية في ستوكهولم، يوم الجمعة.لمزيد من ا...

Едвин Вагенсвелд, който оглавява нидерландския клон на крайнодясната група Пегида, повреди снощи копие на Корана в Хага, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Той е бил придружаван от още двама души. Полицията беше отцепила достъпа до улицата, на която се намира турското посолство, а на мястото имаше и около петдесет контрапротестиращи. Някои от тях започнаха да хвърлят камъни по Вагенсвелд, когато той разкъса страниците от Корана - свещената книга на исляма. Около 20 полицаи, снабдени с щитове и палки, се намесиха, когато част от тълпата се опита да го преследва, когато той си тръгваше.

В петък сутринта Дилан Йешилгоз, министър на правосъдието на Нидерландия от турски произход, определи плана за унищожаване на свещената книга като "доста примитивен и жалък". Но законите на страната разрешават подобна демонстрация, добави тя.

Въпреки това Вагенсвелд е изправен пред съда за коментарите си, направени по време на подобна демонстрация през януари, когато разкъса копие на Корана пред парламента, сравнявайки книгата с "Mein Kampf" на Адолф Хитлер. Подобно твърдение беше изписано на тениска, която той носеше по време на демонстрацията в петък.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Швеция, коран, Нидерландия

Още по темата