Медия без
политическа реклама

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

Отношенията между двете страни се влошиха отново

13 Яну. 2023

Отношенията между Швеция и Турция рязко се влошиха след като манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица.
Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход по отношение на турските искания за борба с тероризма в замяна на вдигане на блокадата за присъединяването на Швеция към НАТО, изглежда кандидатурата на Стокхолм отново забуксува. 
Турски официални представители определиха случая като "терористична пропаганда" от страна на поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други кюрдски войнстващи групи. На видеозапис от проявата, публикуван в социалните медии от профил, свързан с групировката, се отправят също така заплахи към Ердоган и Турция, както се вижда от вградените субтитри, съобщи Анадолската агенция.
"Мишената не е само нашият президент, мишената е Турция", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който трябва да направи. По думите на Чавушоглу "това терористично деяние" е било извършено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво извинение. 
Турция извика вчера шведския посланик, за да изрази недоволството си от случая. Посланикът е бил информиран, че Анкара категорично осъжда този "отвратителен акт", предаде ТРТ Хабер. 
"Посланикът ни в Стокхолм също изрази реакцията на Турция. Трябва да бъдат изпълнени нашите очаквания и да бъдат направени необходимите стъпки в борбата с тероризма", подчерта турският външен министър. "Имаме обещание за борба както с ФЕТО, така и с ПКК/СЗН", каза още той, визирайки организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), държана отговорна за опита за преврат в Турция през 2016 г., и кюрдските организации ПКК и Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Турция за разклонения в Турция и Сирия на една и съща терористична организация.
 

Ключови думи:

Швеция, Ердоган