Quantcast

Медия без
политическа реклама

Северна Корея призна за нови смъртни случаи от Ковид

14 Май 2022

Северна Корея съобщи за 21 нови смъртни случая от „треска“ тази сутрин, съобщава АФП. Данните на здравните власти сочат, че повече от половин милион души са се разболели в цялата страна - само два дни, след като страната потвърди първите си случаи на Ковид.

Въпреки че активира своята „система за максимално спешна карантина“, за да забави разпространението на болестта сред неваксинираното си население, Северна Корея отчита десетки хиляди нови случаи на ден, предаде БГНЕС.

Само в петък над 174 440 души са имали треска, най-малко 81 430 са преболедували, а 21 са починали в страната, съобщи официалната корейска централна новинарска агенция.

Северна Корея потвърди, че силно заразният вариант на Omicron е бил открит в столицата Пхенян, като лидерът Ким Чен Ун е наредил налагането на пълна карантина в градове и окръзи в цялата страна.

След две години локдаун в страната, поддържан с голяма икономическа цена от началото на пандемията, Пхенян призна, че вирусът е проникнал и в Северна Корея. „Броят на лицата с треска от края на април до 13 май е над 524 440“, съобщи корейската агенцията. Общо починали са 27 души.

„Не е трудно да се предположи, че всички тези случаи на „треска“ всъщност са Ковид, като се има предвид пълната липса на Пхенян да провежда тестове на населението“, коментира Чеонг Сеонг-чанг от института Sejong. Експертът предполага, че реалният брой на заразените и починалите може да бъде по-висок от официално декларираните заради многото асимптоматични случаи. Темпът на заразяване расте много бързо, допълни Сеонг-чанг.

Северна Корея има разпадаща се здравна система – една от най-лошите в света – и й липсват основни лекарства и оборудване, твърдят експерти.

Още по темата