Медия без
политическа реклама

Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония

Ракетата преодоля 4500 км - достатъчно да достигне американската база Гуам

04 Окт. 2022Обновена
Минувач в Токио на фона на екран, излъчващ новини за опита на Пхенян.
ЕПА/БГНЕС
Минувач в Токио на фона на екран, излъчващ новини за опита на Пхенян.

Северна Корея е изстреляла балистична ракета със среден обсег на действие над Япония за пръв път от пет години, съобщиха световните агенции. Правителството в Токио задейства системата си за предупреждение и призова населението да потърси убежище. Това е поредна ескалация в действията на режима в Пхенян, отбелязва "Гардиън".

"Имаме предположения, че Северна Корея е изстреляла ракета. Молим да се евакуирате на закрито или под земята", гласи съобщението, разпратено тази сутрин на жителите на северния остров Хокайдо и най-североизточната префектура на страната Аомори според агенция "Киодо".

По сведения на Сеул ракетата е прелетяла около 4500 км - обхват, в който попада и американската тихоокеанска база Гуам. Тя е паднала в морето източно от Япония в 7:44 часа местно време след 22-минутен полет. Няма сведения за нанесени поражения на кораби в района.

Ракета на Пхенян достига Япония за седми път, уточняват властите в Токио. Това е най-голямото разстояние, постигнато досега от севернокорейска ракета. Тя е прелетяла на около 1000 км височина - по-високо от Международната космическа станция. Максималната скорост е била 17 Мах - 17 пъти по-бързо от скоростта на звука, според представители на японските власти. Това е почти 21 000 км/ч.

Днешният опит е петият за десет дни, като това се възприема за реакция на подновените мащабни военни учения на САЩ и Южна Корея в района. Пхенян ги третира като репетиция за инвазия. Преди няколко дни на границата между двете Кореи беше и вицепрезидентът Камала Харис.

Премиерът Фумио Кишида определи действията на Северна Корея като "скандални" и увери, че правителството ще продължи да събира и анализира информация. Министърът на отбраната Ясуказу Хамада посочи, че Япония ще обмисли своите действия, включително и възможностите за ответен удар, което се прие за сигнал, че Токио смята да подсили отбраната си.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел предупреди с "решителен" отговор на Сеул, предават местните агенции. Южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с отношенията със Северна Корея, обяви, че Пхенян не отговоря на вътрешната гореща линия между двете страни. Юн Сук-йел осъди "безотговорните ядрени провокации" на режима в Северна Корея и предупреди, че международната общност няма да бъде безучастна. Провокациите само ще укрепят военното сътрудничество със САЩ, които са основният съюзник на Южна Корея, обяви главното командване на Сеул.

На кратък брифинг говорителят на японското правителство Хироказу Мацуно обяви, че действията на Пхенян заплашват мира и сигурността на Япония, региона и международната общност и ги поставят пред сериозно изпитание. Реакцията на САЩ беше по-премерена - водещият дипломат по изтоазиатските въпроси Даниел Крайтенбринк призова Северна Корея "да поеме по пътя на диалога, сериозната и устойчива дипломация и да се въздържа от нови дестабилизиращи действия".
 

Последвайте ни и в google news бутон