Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сенатът утвърди Лойд Остин за шеф на Пентагона

И Джанет Йелън минава лесно за финансов министър, а Джо Байдън запазва ръководителя на ФБР

22 Яну. 2021
БГНЕС

Американският Сенат утвърди пенсионирания генерал Лойд Остин за министър на отбраната. Той получи огромна подкрепа, както от демократите на Байдън, така и от опозиционните републиканци.

Встъпването в длъжност на Остин е особен случай и изисква и двете камари на Конгреса да приемат отделен законопроект, съобщава БГНЕС. Това е така, защото според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. На практика тази забрана се отнася и за Остин, който се оттегли от активна служба през пролетта на 2016 г. За да се преодолее тя, то трябва да има специални гласувания.

Преди това в историята на САЩ Конгресът е правил такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и за Джеймс Матис през 2017 г.

Остин е бил на активна военна служба почти 41 години. Той стана шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди. Обявявайки намерението си да назначи Остин на поста началник на американското военно ведомство, Байдън подчерта заслугите на пенсионирания генерал в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън беше вицепрезидент на САЩ. 

В същото време финансовата комисия на Сената на САЩ гласува единодушно в подкрепа на кандидатурата на Джанет Йелън за министър на финансите.  Йелън, която изпълняваше длъжността председател на Федералния резерв от 2014 до 2018 г., беше одобрена с 26 на 0 гласа в сенатската комисия. По време на изслушването си по-рано тази седмица, Джанет Йелен подкрепи минимална заплата от 15 долара, запазване на ниските лихвени проценти, само частична отмяна на намалените през 2017 г. данъци, обеща да не провежда политика на "по-евтин" долар и добави, че няма да предприеме действия относно наложните по време на Тръмп мита за китайски стоки, докато не разговаря с американските съюзници, предава БНР. Сега номинацията на Джанет Йелън ще бъде изпратена за гласуване от целия Сенат, където се очаква тя да спечели лесно одобрение  и по този начин да се превърне в първата жена, поела отговорния пост на финансов министър в САЩ.  
Новият президент на САЩ Джо Байдън ще остави Кристофър Рей на поста директор на ФБР, предава още Националното радио. Конгресменът Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, изрази задоволство от решението на Байдън да запази Рей, който беше назначен от предишния президент Доналд Тръмп през 2017 г. и до изтичане на срока на мандата му остават шест години. Новината беше съобщена на втория ден от мандата на Байдън, добавя БНР.

Още по темата