Quantcast
САЩ въведоха ограничения на експорта за Русия, Китай и Венецуела | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ въведоха ограничения на експорта за Русия, Китай и Венецуела

3 302
 Pixabay

От полунощ на 29 юни са в сила по-строги ограничения за износ на американски стоки в Русия, Китай и Венецуела. Решението за това бе публикувано във Федералния регистър на САЩ още през април и влиза в действие 60 дни по-късно.

В документа на Бюрото за промишленост и сигурност на търговското министерство на САЩ става въпрос за експортния контрол и за изискванията за издаване на лицензи на износ в Русия, Китай и Венецуела на американска продукция с военно или двойно предназначение.

Новото правило разширява трактовката на "военно използване". Сега това определение включва всички стоки, закупуването на които може да допринесе за разработването и създаването на военна продукция. Допълнително се разширява списъкът на продуктите за "военно използване", като за техния износ от САЩ в Русия, Китай или Венецуела ще се изисква специален лицзенз. В този списък са включени различни оборудвания и програмно осигуряване за работа на атомни реактори, полупроводникови прибори, измервателна апаратура и други материали, които, според американските власти, може да се използват за военни цели.

"Някои организации в Китай, Русия и Венецуела се опитаха да заобиколят американските експортни регулации и да подкопаят американските интереси. Така че ще останем бдителни, за да се убедим в това, че технологиите на САЩ няма да попадне в грешни ръце", твърди в прессъобщение министърът на търговията Уилбър Рос.

Документът освен това отделно затяга изискванията за издаване на лиценз за експорт на американска продукция с двойно или военно предназначение в Китай. Повишено внимание "към оценката на крайните потребители в Китайската народна република", според министерството, се налага заради "повсеместното сливане на гражданския и военния сектори в Китай". Твърди се, че решението е взето с цел "подкрепа на националната сигурност и задачите на външната политика на САЩ".

Отбелязва и, че по отношение на Русия и Венецуела, аналогични изисквания са били въведени още през 2014 г. Според американското търговско министерство, настоящите изменения за Китай са внесени, за да "се разширят ограниченията към крайните военни потребители в тези три държави".

Досега американските фирми можеха да доставят различни категории стоки на военни структури в Китай, ако материалите не са предназначени за използване за военни цели. Сега и в този случай ще им се налага да получават специален лиценз.

Още

The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай

02.08.2021

1426
Русия ще включи украинския Донбас в изборите си наесен

02.08.2021

3587
СЗО предупреди за появата на по-опасни щамове на коронавирус

02.08.2021

3712