Quantcast
САЩ предупредиха авиацията за опасност от въздушни удари над Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ предупредиха авиацията за опасност от въздушни удари над Украйна

Кораби от каспийската флотилия минаха под Кримския мост и се присъединиха към Черноморския флот
20 922
 ЕПА БГНЕС архив

Федералното въздухоплавателно управление (ФАУ) на САЩ препоръча на американските авиокомпании да летят с повишено внимание над някои райони на Русия и Украйна, съобщава ТАСС.

Препоръчва се повишено внимание при полети към, от, в пределите ли на и над Киев, Днепър (бившия Днепропетровск) и Симферопол, а също и за разположените на 100 морски мили от тях области на районите за полетна информация Москва и Ростов на Дон.

И двата документа се издават във връзка с "възможни рискове за безопасността на полетите, свързани с изострянето на регионалното напрежение между Русия и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични стълкновения без предварително уведомяване, повишена военна активност и/или конфликт". Те се отнасят до всички американски въздушни превозвачи и търговски оператори.

 

 

Напрежение и в морето

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби пък обяви, че спирането от Русия от 24 април до 31 октомври на преминаването на чуждестранни военни и държавни плавателни съдове в редица райони на Черно море е опит за дестабилизация на Украйна. "Това ще бъде пореден пример за продължаващата кампания за подриване и дестабилизация на Украйна. Призоваваме Русия да прекрати преследването на съдове в региона и струпването на сили по границата с Украйна и в Крим", каза той.

Междувременно пресслужбата на Черноморския флот обяви, че движещите се от няколко дни в района 15 бойни кораба на Каспийската флотилия са преминали  под Кримския мост през Керченския проток. „Като част от контролната проверка за зимния период на обучение, 15 кораба на Каспийската флотилия, включително три артилерийски и осем десантни лодки, както и помощни кораби, извършиха преход от Каспийско към Черно море“, се казва в съобщението.

Според пресслужбата на Черноморския флот вчера корабите преминали под оперативния контрол на Черноморския флот и попълнили запасите от гориво и храна в пристанището на Темрюк. След като напуснаха Керченския проток, корабите на Каспийската флотилия се насочиха към определената зона, в съответствие с плана за контролна проверка през зимния период на обучение. По пътя по Волго-Донския канал с дължина над 100 км корабите пресичаха 13 шлюза. 

Според плана за преминаване на контролната проверка екипажите на Каспийската флотилия, в сътрудничество със силите на Черноморския флот, ще участват в офсетните военноморски учения. Със заповед на командващия Южния военен окръг армейски генерал Александър Дворников, части от морските пехотинци и крайбрежните сили на Черноморския флот и Каспийската флотилия участваха в проверката на готовността за отблъскване на морски и въздушно-десантни щурмови сили.


 

 

Още

Байдън: Сигурен съм, че ще се срещна с Путин през юни

08.05.2021

1674
Ню Йорк се завръща към нормалното на 19 май

07.05.2021

844
Четвърти американски щат въвежда разстрел като начин за екзекуция

07.05.2021

2763