Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ предупредиха авиацията за опасност от въздушни удари над Украйна

Кораби от каспийската флотилия минаха под Кримския мост и се присъединиха към Черноморския флот

17 Апр. 2021
ЕПА БГНЕС архив

Федералното въздухоплавателно управление (ФАУ) на САЩ препоръча на американските авиокомпании да летят с повишено внимание над някои райони на Русия и Украйна, съобщава ТАСС.

Препоръчва се повишено внимание при полети към, от, в пределите ли на и над Киев, Днепър (бившия Днепропетровск) и Симферопол, а също и за разположените на 100 морски мили от тях области на районите за полетна информация Москва и Ростов на Дон.

И двата документа се издават във връзка с "възможни рискове за безопасността на полетите, свързани с изострянето на регионалното напрежение между Русия и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични стълкновения без предварително уведомяване, повишена военна активност и/или конфликт". Те се отнасят до всички американски въздушни превозвачи и търговски оператори.

 

Съединените американски щати са изпратили повече от пет военно-транспортни самолета до Украйна само през последните дни, заяви секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев на среща в Севастопол, цитиран от РИА Новости.

 

Напрежение и в морето

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби пък обяви, че спирането от Русия от 24 април до 31 октомври на преминаването на чуждестранни военни и държавни плавателни съдове в редица райони на Черно море е опит за дестабилизация на Украйна. "Това ще бъде пореден пример за продължаващата кампания за подриване и дестабилизация на Украйна. Призоваваме Русия да прекрати преследването на съдове в региона и струпването на сили по границата с Украйна и в Крим", каза той.

Междувременно пресслужбата на Черноморския флот обяви, че движещите се от няколко дни в района 15 бойни кораба на Каспийската флотилия са преминали  под Кримския мост през Керченския проток. „Като част от контролната проверка за зимния период на обучение, 15 кораба на Каспийската флотилия, включително три артилерийски и осем десантни лодки, както и помощни кораби, извършиха преход от Каспийско към Черно море“, се казва в съобщението.

Според пресслужбата на Черноморския флот вчера корабите преминали под оперативния контрол на Черноморския флот и попълнили запасите от гориво и храна в пристанището на Темрюк. След като напуснаха Керченския проток, корабите на Каспийската флотилия се насочиха към определената зона, в съответствие с плана за контролна проверка през зимния период на обучение. По пътя по Волго-Донския канал с дължина над 100 км корабите пресичаха 13 шлюза. 

Според плана за преминаване на контролната проверка екипажите на Каспийската флотилия, в сътрудничество със силите на Черноморския флот, ще участват в офсетните военноморски учения. Със заповед на командващия Южния военен окръг армейски генерал Александър Дворников, части от морските пехотинци и крайбрежните сили на Черноморския флот и Каспийската флотилия участваха в проверката на готовността за отблъскване на морски и въздушно-десантни щурмови сили.


 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че има прехвърляне на американски и натовски войски в близост до границите на Русия. Според него в момента САЩ преместват войски от Северна Америка през Атлантическия океан до западните граници на Руската федерация.

 

Още по темата