Медия без
политическа реклама

САЩ осъдиха руското предложение за военна помощ за Лукашенко

Меркел говори с Путин за ситуацията в Беларус, Полша призова ЕС да не налага санкции на Минск, а Естония поиска свикването на Съвета за сигурност на ООН

18 Авг. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС
Победата на Лукашенко беше посрещната с негодувание от хиляди граждани на Беларус, които смятат, че изборните резултати са фалшифицирани.

Комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес осъди рязко изявлението на руския президент Владимир Путин, че страната му „има готовност да окаже на Минск помощ, включително и военна”, за обезпечаване на сигурността.

Конгресмените изразиха също подкрепата си за протестиращите срещу резултатите от президентските избори в бившата съветска република, които гарантираха пореден мандат за настоящия й президент Александър Лукашенко.

„В момент, когато Кремъл се опитва да подкопае независимостта и суверенитета на още една европейска държава, ние категорично осъждаме безразсъдното предложение на президента на Русия Владимир Путин да осигури военна подкрепа на режима на Лукашенко в Беларус. Призоваваме администрацията (на САЩ) да продължи да отхвърля агресията на Москва и да работи заедно с нашите европейски съюзници в подкрепа на народа на Беларус, да настоява за освобождаването на хиляди задържани мирни демонстранти и политически затворници, да осъди прекомерната употреба на сила от страна на беларуските власти и да защити суверенното право на Беларус да определя самостоятелно своето бъдеще”, се казва в изявлението, цитирано от Дойче веле и БГНЕС.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел обсъди в телефонен разговор с Путин ситуацията в Беларус. Според пресслужбата на канцлерството, Меркел е "подчертала, че беларуското правителство трябва да се въздържа от използването на сила срещу мирните демонстранти, незабавно да освободи политическите затворници и да влезе в общонационален диалог с опозицията и обществото за преодоляване на политическата криза".

Путин пък е акцентирал, че е неприемливо да има всякакви опити за външна намеса в събитията в Беларус, които могат да "доведат то по-нататъшна ескалация на кризата".

В сряда европейските лидери ще обсъдят спешно кризата в Беларус чрез видеоконферентна връзка. Очаква се да вземат решение да наложат санкции на определени беларуски официални лица и да изпратят послание към Русия да не се намесва.

 

ПРОТИВ САНКЦИИ

Европейският съюз трябва да предостави начин за разрешаване на конфликта в Беларус чрез перспективи за сътрудничество, тъй като приемането на санкции само ще сближи по-силно Минск с Москва. Това е виждането на полския зам.-министър на външните работи Павел Яблонски, представено от Полската агенция по печата.

Поставянето на ограничения посредством въвеждането на санкции без предоставяне на перспективи за сътрудничество ще вкара Беларус още по-дълбоко в сферата на руското влияние. Беларус трябва да избере собствен път на развитие и да има реален избор, а нашата роля е да им предложим такъв избор, смята дипломатът.

 

БЕЗПОКОЙСТВО

Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Беларус, съобщи bTV. Причината – тя е потенциална заплаха за международната сигурност, смятат в прибалтийската република. „Разбира се, че сме разтревожени от евентуална руска военна намеса в Беларус – такъв сценарий не може да бъде изключен, но аз лично се съмнявам в него. Защото Русия също би жертвала много“, коментира външният министър на Литва Линас Линкявичус.

В момента Естония е една от 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предложи да посредничи за разрешаването на кризата в Беларус.

 

ЛУКАШЕНКО В ДЕЙСТВИЕ

На фона на нистехващите протести президентът на страната Александър Лукашенко награди повече от 300 служители на МВР с медали "За безупречна служба" - първа, втора и трета степен. Указът (26 страници) е публикуван на портала за правна информация на Беларус.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?