Медия без
политическа реклама

САЩ обявиха руското имперско дружество за терористично

Според Държавния департамент, то работело за превъзходство на бялата раса

06 Апр. 2020Обновена
БГНЕС/ЕПА

 САЩ обявиха руско националистическо движение за терористична организация, като за първи път в историята това е на основание, че групата се обявява за превъзходство на бялата раса, като обикновено в списъка влизат ислямски екстремисти, предава Франс прес, цитирана от Агенция Фокус.

Държавният департамент заяви, че „Руското имперско движение“ управлява паравоенни тренировъчни лагери в Санкт Петербург и привлича неонацисти от целия западен свят.

„Това е първият път, когато Съединените щати някога определят организация, обявяваща се за превъзходство на бялата раса за терористи и илюстрира колко сериозно тази администрация приема заплахата“, заяви Нейтън Сейлс, координатор на Държавния департамент за борба с тероризма.

Вашингтон обвинява трима предполагаеми водачи на "имперското движение", че са организирали "паравоенно обучение за неонацисти и проповядващи превъзходство на бялата раса" в два центъра в Санкт Петербург и по този начин са обучили по-специално шведи, извършили по-късно атентати в страната си през 2016 и 2017 г., добавят световните агенции.

Американското правителство смята освен това, че руската група "играе важна роля в опити да бъдат сплотени европейци и американци в единен фронт срещу онези, в които те виждат свои врагове", посочва още Сейлс. От 2015 г. насам виждаме засилване на тероризма в света, свързано с идеята за превъзходство на белите, изтъква още той, припомняйки скорошни нападения "срещу хора заради расата или вероизповеданието им например в Питсбърг, Пауей и Ел Пасо".

Според "Ню Йорк таймс" внасянето на руското сдружение в списъка с терористични организации ще осигури на американското финансово министерство възможност да замрази и запорира всички негови недвижими имоти и активи на територията на САЩ. Освен това може да бъдат забранени всички финансови транзакции на организацията с американски граждани, също и влизането на нейни членове в Щатите, отбелязва и ТАСС.

 


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата