Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руснаците влизат в Европа през сръбската вратичка

Air Serbia удвои за седмица полетите си до Москва, след като Белград отказа да се присъедини към европейските санкции

12 Март 2022
ТАСС
Самолет на "Еър Сърбия" на московско летище

Руснаците използват вратичка, известна като „сръбската задна врата“, за да заобиколят забраната в целия ЕС за полети до и от Русия, съобщи британският в. „Гардиън”, цитиран от БГНЕС. Компанията Air Serbia, която е предимно държавна собственост, удвои броя на директните полети от Москва до Белград до 15 на седмица, за да отговори на бързо нарастващото търсене, след като ЕС забрани на руски самолети и авиокомпании от въздушното му пространство заради нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Русия отговори, като затвори въздушното си пространство за самолети на ЕС и Обединеното кралство.

Сърбия не е член на ЕС и отказа да наложи санкции срещу Русия, но нейните самолети са свободни да пресичат въздушното пространство на ЕС. Това направи балканската страна „единственият европейски въздушен коридор, останал отворен за Русия“, според компанията за анализ на пътувания ForwardKeys. От Белград най-търсените трансфери от руснаци са за Кипър, Франция, Швейцария и Италия. Те също пътуват до Обединеното кралство, Словения, Австрия, Германия и Испания.

Капацитетът на авиокомпаниите между Русия и Сърбия се е увеличил с 50% през първата седмица на март в сравнение със седмицата преди руските танкове да влязат в Украйна, съобщи ForwardKeys. Капацитетът се очаква да бъде увеличен още през следващите седмици, според компанията. „Най-забележителното е скоростта, с която Сърбия се превърна в коридор за пътуване между Русия и Европа“, каза Оливие Понти, заместник-председател на ForwardKeys. 

Към момента на писането на информацията от "Гардиън" бе останало само едно място в бизнес класа за днешния полет от Москва до Белград, струващ £583. Места в икономична класа нямаше.

Ключови думи:

Сърбия, Русия, полети, Европа

Още по темата