Медия без
политическа реклама

Руснаците ще почиват само в неделя заради санкциите

Асоциация на предприемачите патриоти предлага да се върне 6-дневната работна седмица, както бе преди 56 години

22 Май 2023
Вместо на 4-дневна работна седмица руснаците могат да преминат на 6-дневна
РИА
Вместо на 4-дневна работна седмица руснаците могат да преминат на 6-дневна

В Русия бе предложено да се въведе шестдневна работна седмица, съобщи близкият до Кремъл в. "Известия". Това е наложително заради западните санкции, гласи обръщение на Асоциацията на предприемачите за развитие на бизнес патриотизма "Аванти" към ръководителя на Министерството на труда Антон Котяков.

Както отбелязват авторите на инициативата, преди да бъде наложена първата вълна от санкции през 2014 г., руската икономика постоянно показваше устойчив растеж и беше сред петте най-големи икономики в света. Сега обаче броят на ограничителните мерки е нараснал значително, което е увеличило тежестта върху икономическия сектор.

"Благодарение на ясните действия на правителството и Централната банка руската икономика и национална валута не само устояха на удара, но и демонстрираха устойчивост на стрес. Въпреки това нашата финансова и икономическа система все още се нуждае от допълнителни инвестиции", се казва в изявлението.

Увеличаването на работната седмица ще спомогне според авторите руската икономика да стане по-силна пред днешните предизвикателства и да постигне целите, набелязани от руския президент Владимир Путин за 2023 г. По-специално, да се постигне технологичен и промишлен пробив, да се укрепи икономическият суверенитет и да се намали зависимостта от чуждестранни институции.

Асоциацията припомня, че по време на Великата отечествена война (Втората световна война) руснаците вече са работили шест или дори седем дни в седмицата. Впоследствие, след войната, работният ден постепенно е намален на седем часа при шестдневна работна седмица, а след това през 1967 г. е въведена петдневна работна седмица с осемчасов работен ден.

Тази практика се среща и в редица азиатски и европейски държави. В Непал и Иран например има шестдневна работна седмица, а в Белгия и Турция се допуска работа до 48 часа седмично.

На 30 март в Русия беше направено предложение за въвеждане на 4-дневна работна седмица. Александър Шершуков, заместник-ръководител на Федерацията на независимите синдикати на Русия (ФНСР), заяви, че въвеждането на съкратена работна седмица би могло да бъде една от мерките, които ще спомогнат за запазването на работните места на пазара на труда.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата