Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руският парламент призна независимостта на Донецк и Луганск

НАТО предупреди, че това е нарушение на международното право

15 Февр. 2022Обновена

Руската Дума одобри проекта за постановление за необходимостта от признаването на независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република. Украинските области около Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за самостятелни републики през 2014 г. след референдуми за независимост. Пак през 2014 г. ЛНР и ДНР се обединиха в непризнатата конфедерация Новорусия.

Проектът бе внесен от Комунистическата партия на Зюганов. Аналогичен проект бе внесен и от Единна Русия. За проекта на ЕР гласуваха 310 депутати, за проекта на КПРФ - 351 депутати. 

С това процедурата по признаване на ЛНР и ДНР отива в ръцете на президента Владимир Путин, който има окончателната дума. Обръщението ще бъде незабавно пратено на президента, обясни шефът на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин.

Вносителите, както и Володин, смятат, че признаването на независимостта на ДНР и ЛНР дава основание на Русия "да гарантира безопасността и защитата на жителите на републиките от външни заплахи".

КРИТИКА ОТ НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че ако Путин признае двете републики за независими, това ще бъде нарушение на Минските споразумения и международното право. "Ако това се случи, ще бъде още едно флагрантно нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заяви той на пресконференция преди началото на заседание на военните министри на страните от Алианса в Брюксел.

УКРАЙНА: ТОВА Е ПРАВНА НУЛА

Признаването от Русия на ДНР и ЛНР няма да има никакви правни последици, но ще нанесе удар по дипломатическото урегулиране в Донбас, заяви украинското Министерство на външните работи.

Ключови думи:

Дума, Русия, Донецк, Луганск

Още по темата