Медия без
политическа реклама

Руски чартърен самолет се разби в Афганистан

На борда имало семейство бизнесмени от Волгодонск

21 Яну. 2024Обновена
Катастрофиралият Falcon 10B
Катастрофиралият Falcon 10B

Частен самолет Falcon 10B (RA-09011), пътуващ от Индия за Москва, се разби на границата между Афганистан и Таджикистан. На борда му е имало шестима души - двама пътници и четирима души екипаж.

При катастрофата 4 души са оцелели, 2-ма са загинали, заяви Хан Мохамад, ръководител на канцеларията на управителя в провинция Бадахшан. Четиримата оцелели пътници в момента са при представители на талибанското управление. 

Самолетът е принадлежал на Athletic Group LLC, от който е бил нает. Двамата пасажери са били Анна и Анатолий Евсюкови, бизнесмени от Волгодонск, които летели от летище "Утапао" край тайландския град Патая, а не от Индия, както бе съобщено първоначално. Самолетът е спрял в Индия, за да презареди с гориво, а след това е било планирано да попълни запасите си от гориво в Узбекистан, преди да се отправи към крайната точка - летище "Жуковски" край Москва.  

Екипажът е бил в състав Дмитрий Беляков, Аркадий Грачев, Игор Сивороткин и Павел Попов.

Фалконът бил нает за да превози болна жена от Тайланд до Русия. Семейството заминало на почивка през декември, но Анна Евсюкова се разболяла и била хоспитализирана в Патая, като е поставена на апарат за изкуствено дишане. Лекарите дали разрешение тя да бъде транспортирана до Русия. 

Предварителната причина за самолетната катастрофа в Афганистан е едновременна повреда на двата двигателя. Самолетът се отклонил от курса в планината Топхан над Афганистан, а малко преди това екипажа подал сигнал за проблеми с двигателите и е поискал разрешение за аварийно кацане. След това е изчезнал от радарите. 

За катастрофата на самолета с руски граждани на борда е образувано наказателно дело. Руското посолство в Кабул си сътрудничи с афганистанската страна във връзка с инцидента с частния бизнес самолет Falcon 10, изчезнал от радарите вечерта на 20 януари, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Появи се информация, че пътниците на борда са били двама висши членове на "Газпром". Според "Некста" пък, самолетът е принадлежал на дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром авиа".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата