Медия без
политическа реклама

Руската армия бомбардира детска болница в Мариупол

17 души са ранени от развалините

09 Март 2022Обновена
Разрушенията в Мариупол. Снимка: Телеграм, батальон Азов

Градският съвет на Мариупол съобщи, че детска болница е била разрушена при въздушна атака, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Президентът Зеленски пусна видео от разрушенията в профила си в Туитър. Става дума за детска болница и родилен дом.

„Руските окупационни сили хвърлиха няколко бомби върху детската болница (в града). Разрушенията са колосални“, пише в съобщението. Отбелязва се, че броят на жертвите все още не е известен. 

Според съобщението на Зеленски има деца и възрастни под развалините. "Затворете небето над Украйна веднага. Хора, силните сте, но сякаш губите човечност", пише Зеленски. Донецката областна администрация информира, че са ранени 17 души, за щастие няма загинали. 

Според руската страна, родилното отделение на болницата наистина е ударено, но от края февруари то не работи. 

Обсаденият украински пристанищен град на Азовско море Мариупол става сцена на едни от най-тежките моменти от началото на руската инвазия в страната, като местните жители вече няколко дни са без вода, отопление, телефонна връзка и основни санитарни пособия, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Поради прекъснати доставки на вода хората събират живителна течност от потоци или от топящия се сняг.

Представители на Украинския червен кръст се опитват да окажат първа помощ на най-нуждаещите се. Ресурсите обаче са оскъдни.

"Няма отопление, електричество, вода, природен газ. . . С други думи, няма нищо. Няма стоки за бита. Водата се събира от покривите след дъжд", каза Алексей Бернцев, ръководителят на Червения кръст в Мариупол.

Хората се приютяват в мазета, като с тревога очакват новини за подготвяната евакуация, борейки се да оцелеят в град, в който по улиците са останали тела на убити.

Освен доставянето на помощ, друга основна задача в Мариупол е хората да бъдат информирани какво се случва, каза Бернцев.

 

Още по темата