Медия без
политическа реклама

Русия загуби още един разузнавателен спътник

Това е втори инцидент в орбита за няколко месеца

13 Дек. 2022
Космос-2560 оцеля по-малко от 2 месеца
Роскосмос
Космос-2560 оцеля по-малко от 2 месеца

Русия претърпя още един провал в Космоса. Изстрелването на спътника Космос-2560 завърши с неуспех: той излезе от орбита и изгоря след по-малко от два месеца, съобщи Джонатан Макдауъл от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън в Кеймбридж в Туитър цитиран от Moscow Times.

„Военните изстреляха Космос-2560 през октомври. Той навлезе отново в атмосферата на 10 декември близо до Гуам. Подобно на предишния спътник от тази серия, той не успя да влезе в орбита“, каза той, визирайки спътника Космос-2555, който също оцеля около два месеца. Макдауъл предположи, че "липсата на промяна в орбитата за тези две мисии е умишлена", въпреки че намира това за странно.

Сателитът клас Емка-3 беше изстрелян от бойни екипажи на руските космически сили от космодрума Плесецк на 15 октомври. Апаратът беше изведен в орбита от леката ракета-носител "Ангара-1.2". Министерството на отбраната показа кадри от изстрелването и увери, че с кораба се поддържа стабилна телеметрична връзка, а бордовите му системи работят нормално.

Задачите на Космос-2560 не са публично известни. Според EverydayAstronaut обаче това е разузнавателен спътник.

На 18 май командването на аерокосмическата отбрана на САЩ съобщи, че друг руски спътник -  Космос-2555, е изгорял в атмосферата. Той беше изстрелян на 29 април също от Плесецк. Върху устройството бе поставена георгиевска лента, както и символът на войната между Русия и Украйна - буквата Z. Мисията на кораба не бе оповестена. Според съобщения в медиите той е трябвало да бъде използван за разузнаване срещу Украйна.

15 октября с космодрома Плесецк состоялся пуск ракеты-носителя «Ангара-1.2», которая вывела на орбиту космический аппарат «Космос-2560» в интересах Министерс...

В момента в орбита има само два руски военни оптически разузнавателни спътника “Персон”, които са изстреляни през 2013–2015 г. “Следващите спътници от тоя вид могат да бъдат изстреляни не по- рано от 2023 г. По принцип в момента Русия е практически сляпа в орбита”, коментира пред радио “Свобода” аналитикът в областта на космическите програми Барт Хендрикс.

През юли руският президент Владимир Путин уволни дългогодишния шеф на “Роскомос” Дмитри Рогозин. След това започна чистка на кадрите на Рогозин там. Рогозин в момента оглавява фамозна група военни съветници, наречена “Царски вълци”, която трябва да подпомага военните действия на руската армия в Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Космос, Русия, спътник, провал

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?