Quantcast
Русия: Вашингтон да не си играе с огъня | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия: Вашингтон да не си играе с огъня

Ден след санкциите заради Навални, ЕС реши да удължи рестрикциите срещу Москва и заради Украйна
Обновена
16 419
 ЕПА/БГНЕС
Мария Захарова показа, че Москва е силно подразнена от санкциите

Посланиците на 27-те страни-членки на Европейския съюз са съгласували удължаване с още 6 месеца - до 15 септември 2021 г., действието на санкциите срещу Русия заради "подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Това съобщава ТАСС, като цитира дипломатически източник от Брюксел.

"В скоро време това решение ще бъде утвърдено от Съвета на ЕС (на ниво министри) по писмена процедура", добавя източникът.

Според утвърдената вече практика удължаването на санкциите срещу Русия става автоматично без по-нататъшно обсъждане.

В санкционния списък заради Украйна влизат 180 лица от Русия и Украйна, включително хора от ръководствата на руската федерация и на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. В списъка са и 48 юридически лица, предимно от органите на властта и силовите структури на въпросните ДНР и ЛНР. Чрез санкциите е забранено на европейския бизнес да има всякакви делови контакти с тези юридически лица. Всички, които са в списъка, нямат право да влизат на територията на ЕС, нямат и достъп до банковата система на ЕС. 

Санкциите срещу Русия заради Украйна бяха въведени от Евросъюза през 2014 г.

Съобщението за новото удължаване на срока им идва ден, след като ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия и заради нарушаването на човешките права на опозиционера Алексей Навални.

Руското външно министерство нарече новите решението на САЩ срещу Москва "враждебна антируска атака" и призова Вашингтон "да не си играе с огъня", съобщи РИА Новости.

„Абсурдът тържествува, когато за причина за налагането на санкции се обяви предварително замислена провокация с предполагаемото „отравяне“ на Навални с определени „бойни химикали“. Всичко това е само оправдание за продължаване на откритата намеса във вътрешните ни работи“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова в коментар, публикуван на уебсайта на ведомството.

Русия няма да се примири с подобни стъпки от Вашингтон: Москва ще отговори, "въз основа на принципа на реципрочност, не непременно симетрично", каза дипломатът.

Както посочи Захарова, „решенията да се наложи нещо на Русия чрез санкции или друг натиск се провалиха в миналото и ще се провалят и сега“.

"Ако САЩ не са готови за равноправен диалог на разумна основа, това е техен избор. Независимо от американските "пристрастия към санкциите", ние ще продължим последователно и решително да защитаваме националните интереси, отблъсквайки всяка агресия", каза тя.

Съединените щати, налагайки санкции срещу Руската федерация, се представят като борци срещу химическото оръжие, въпреки че самите те все още не са го унищожили, за разлика от Русия, заяви Мария Захарова. Според нея Вашингтон - като "сериен нарушител на международни договори и споразумения в областта на контрола върху оръжията и неразпространението, по дефиниция е лишен от моралното право да "изнася лекции на другите."

Захарова подчерта, че от 2017 г. Русия "просто няма" химическо оръжие и призова Съединените щати също да изпълнят задълженията си в този контекст - "вместо да бъдат въвлечени в нов кръг от конфронтации.

„Предполагаме, че американската администрация не осъзнава, че времената са се променили отдавна и че опитите за диктат в съвременните геополитически реалности са контрапродуктивни за тези, които не могат да се откажат от тях“, добави Захарова.

 

Санкциите на САЩ

Както заяви в Държавния департамент на САЩ, Вашингтон ще спре да предоставя на Москва каквато и да е помощ, освен спешна хуманитарна помощ. Освен това САЩ наложиха забрана за износ на отбранителни технологии и отпускане на заеми на Москва.

Министерството на финансите на САЩ наложи ограничения на седем "високопоставени представители" на руското правителство по случая Навални. Сред тях са шефът на ФСБ Александър Бортников, шефът на ФСИН Александър Калашников, генералният прокурор Игор Краснов, заместник-министърът на отбраната Павел Попов, другият заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, първият заместник-ръководител на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко, и ръководителят на отдела за вътрешна политика на Кремъл Андрей Ярин. Цялото имущество на тези лица под юрисдикцията на САЩ, ще бъде блокирано.

Министерството на търговията на САЩ от своя страна включи в черния списък 13 търговски компании, включително девет в Русия, три в Германия, една в Швейцария, както и три руски изследователски организации „за производство на биологични и химически оръжия“.

Фирмите от Русия са: 27-и Научен център на министерството на отбраната, "Химмед", "Фемтеко", "Интерлаб", "Лабинвест", "Аналит продъктс", "Интертек Инструментс", "Фармконтракт", "Рау фарм" и "Регионснаб". От Германия под санкции са ChimConnect Gmbh, Pharmcontract и Riol-Chemie, а от Швейцария - ChimConnect AG.

Според САЩ попадналите в черния списък компании може да имат отношение към създаването и разпространението на оръжия за масово унищожение, както и на химически оръжия.

Не си спомням

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че не знае каква помощ са оказвали САЩ на Русия. Така той коментира наложените вчера санкции от страна на Вашингтон. В декларацията на Държавния департамент се казва, че Вашингтон прекратява оказването на помощ на Москва в съответствие със закона за външната помощ от 1961 г., с изключение на спешната хуманитарна помощ.

"За мой срам сега не мога да си припомня кога напоследък каква помощ Америка е оказала на Русия", каза говорителят на Кремъл пред репортери в сряда. Той обясни, че следователно не може да отговори на въпроса какъв вид хуманитарна помощ получава Руската федерация от САЩ.

„Затруднявам се да кажа от какво в дадения случай се отказват Съединените щати, не знам за каквато и да е помощ“, каза Песков. Той също така нарече възмутителни необоснованите твърдения на САЩ за предполагаемото отравяне на Навални

 

 

Ключови думи:

Русия, санкции, САЩ, отговор

Още

Русия и Китай обвиниха САЩ, че правят биооръжия до границите им

10.04.2021

2239
Ксенофоби и хомофоби недоволстват от руския избор за Евровизия

11.03.2021

2493
Байдън ще забранява самоделните пистолети в САЩ

08.04.2021

641