Медия без
политическа реклама

Русия си намери пазар за горива в Мианма

Международните санкции срещу двете държави ги тласкат към сближаване

18 Авг. 2022
Бензиностанция в столицата Янгон (бившият Рангун) - бензин има, но е скъп
Global New Light of Myanmar
Бензиностанция в столицата Янгон (бившият Рангун) - бензин има, но е скъп

Управляваната от военните Мианма (бившата Бирма) възнамерява да внася руски бензин и мазут, за да облекчи положението с доставките в страната и с повишаващите се цени, съобщи говорител на хунтата, цитиран от Ройтерс и БТА. Доставките на мазут се очаква да започнат да постъпват през септември, според медийни публикации.

"Получихме разрешение да внасяме бензин от Русия", посочи военният говорител на пресконференция и добави, че бензинът от Русия е предпочетен заради "качеството си и ниската си цена". Той разкри, че водачът на хунтата ген. Мин Аун Хлайн е обсъждал темата за петрола и газа при посещението си в Русия миналия месец. В момента Мианма внася горивата си през Сингапур. Освен това Мианма ще обмисли извършването на съвместни сондажи за нефт с Русия и Китай, каза говорителят.

В момента и двете държави са подложени на международни санкции - Мианма заради военния преврат, свалил от власт демократично избраното правителство миналата година, а Русия заради нахлуването в Украйна, което нарича "специална военна операция", отбелязва Ройтерс.

Генералите са сформирали Комисия по закупуването на руски петрол, който ще упражнява надзор върху покупките, вноса и транспорта на горивата на разумни цени съобразно нуждите на Мианма, се казва в съобщение в местния държавен вестник от вчера. Комисията ще оглави приближен на ген. Мин Аун Хлайн.

Освен от политически смутове Мианма беше обхваната и от значително повишение на цените на горивата и спирания на тока, което накара генералите да прибегнат към вноса на мазут, който може да бъде използван като гориво за електроцентралите.

От преврата през февруари миналата година цените на бензина са се повишили с около 1 долар за литър.

През последната седмица бензиностанциите в различни части на Мианма извън столицата бяха принудени да затворят заради недостиг на гориво, се казва в медийни публикации.

Русия е и основен доставчик на оръжие за мианмарската армия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мианмар, Русия, горива

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?