Медия без
политическа реклама

Русия официално обвини в шпионаж американски журналист

Лидерите на демократите и републиканците в Сената на САЩ призоваха Еван Гершкович да бъде освободен

07 Апр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Затворът Лефортово, където е задържан журналистът.

Разследващите от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) официално са обвинили в шпионаж журналиста от „Уолстрийт джърнъл“ и американски гражданин Еван Гершкович, съобщиха руските държавни медии, цитирани от БГНЕС.

Миналата седмица Гершкович беше арестуван в Русия по обвинения в шпионаж. Той обжалва задържането си. Властите твърдят, че журналистът е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс.

Лидерите на Демократическата партия и на Републиканската партия в Сената на САЩ единодушно осъдиха ареста от Русия на американския журналист Еван Гершкович по обвинение в шпионаж и призоваха за незабавното му освобождаване, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Арестът на Гершкович се разглежда като сериозна ескалация на репресиите на Москва срещу медиите и идва в момент, когато отношенията на Москва с Вашингтон стават все по-напрегнати заради руската инвазия в Украйна.

"Остро осъждаме неправомерното задържане на американския гражданин и репортер на "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и настояваме за незабавното освобождаване на този международно известен и уважаван независим журналист", заявиха в рядко съвместно изявление лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на републиканците Мич Макконъл.

"Нека не се заблуждаваме: журналистиката не е престъпление", пишат лидерите на Сената. "Настояваме неоснователните, изфабрикувани обвинения срещу г-н Гершкович да бъдат оттеглени и той да бъде незабавно освободен."

Шумър и Макконъл също така потвърдиха, че осъждат "продължаващите опити на руското правителство да сплашва, репресира и наказва независими журналисти и гласове на гражданското общество".

Ключови думи:

Еван Гершкович, Русия

Още по темата