Медия без
политическа реклама

Русия: Не гарантираме безопасността на турските самолети в Сирия

Дамаск затвори изцяло въздушното си пространство над провинция Идлиб

02 Март 2020Обновена
EPA/БГНЕС

Русия не може да гарантира безопасността на турската военна авиация в Сирия, след като Дамаск затвори въздушното си пространство над провинция Идлиб, заяви Олег Журавлев, ръководител на московския Център за помирение на враждуващите страни в близкоизточната страна, предават РИА Новости  и Фокус.

Той добави, че сирийските власти са били принудени да вземат това решение на фона на рязкото ескалиране на ситуация в провинцията.

Затварянето на въздушното пространство над Идлиб бе обявено в неделя, 1 март. Дамаск заяви, че всеки самолет, който нарушава въздушното пространство на Сирия, ще бъде възприет като враждебен и ще бъде атакуван. 

През изминалия ден турските въоръжени сили продължиха да атакуват сирийската правителствена армия в Идлиб и околностите на провинцията. Властите в Дамаск заявиха, че по този начин Турция "буквално спасява терористите от нападенията на сирийската армия", като имаха предвид групировките около „Джебхат ан Нусра“, считана от Москва и Дамаск за терористична организация. 

„Това потвърждава, че Турция не се съобразява с всички постигнати по-рано споразумения, включително и с тези от Сочи“, се казва в изявлението.

Освен това по-рано стана известно, че в Идлиб турските военни са свалили два самолета на сирийските военновъздушни сили. Пилотите безопасно са катапултирали. 

Освен това, според Евгений Подубни, военен кореспондент за телевизионния канал "Росия 1", турските дронове са нанасяли удари дори по единични цели на сирийските военни: автомобили, бронирани превозни средства и мотоциклетисти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата