Quantcast
Русия извади ракетите С-400 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия извади ракетите С-400

САЩ отложиха планиран тест на междуконтинентална балистична ракета
49 776
 РИА Новости
С-400

Разчетите на зенитните ракетни комплекси С-400 "Триумф" пристъпиха към изпълнение на учебно-бойни задачи по откриване и унищожаване на противника в рамките на учения в Новосибирска област, съобщиха от командването на руския Централен военен окръг. „Триумф“ е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег, предназначен за противоракетна отбрана срещу ядрена атака, за противодействие на всякакви бойни самолети, балистични ракети, свръхзвукови цели и т.н. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба по до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

Беларус поиска преди дни от Русия допълнителни комплекси С-400 - за да я пази от евентуални атаки от Запад.

В същото време Пентагонът обяви, че ще отложи планиран тестов пуск на междуконтинентална балистична ракета "Минитмън III" (Minuteman III) в опит да намали увеличеното напрежение, дошло след като Русия постави ядрените си сили в повишена готовност, предаде БТА.

Обявеното от руския президент Владимир Путин повишаване на бойната готовност на ядрените сили разпали опасения, че руската инвазия в Украйна може да доведе до ядрена ескалация, като някои европейски представители видяха в това заплаха към Запада. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че евентуална Трета световна война би била ядрена.

Пентагонът категорично осъди руската реторика около най-разрушителните въоръжения в света и заяви, че се надява решението за отлагане на теста на междуконтиненталната балистична ракета да послужи за пример на Москва.

"В този момент на напрежение ние осъзнаваме колко важно е и САЩ, и Русия да имат предвид риска от погрешна преценка и да предприемат стъпки за намаляване на тези рискове", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Той заяви, че решението за отлагане на теста има за цел "да демонстрира, че ние нямаме намерение да пристъпим към каквито и да било действия, които могат да бъдат разбрани или интерпретирани погрешно".

Способната да носи ядрен заряд междуконтинентална ракета "Минитмън III" е ключов елемент от американския стратегически арсенал и има обсег от близо 10 000 км.

Още

САЩ свалиха китайския шпионски балон

04.02.2023

Обновена

4804
За първи път САЩ предадоха на Украйна конфискувани руски активи

04.02.2023

850
Украйна и Русия си размениха близо 200 военнопленници

04.02.2023

905