Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия изтегля танкове от Кримския полуостров

Руското струпване на войски около Украйна изглежда продължава, Москва все мести сили напред-назад, коментира шефът на НАТО

16 Февр. 2022Обновена

Руски военни части се връщат от Крим в гарнизоните си след приключването на учения, които подхранваха опасения за готвено нахлуване в Украйна.
Подразделенията от Южния военен окръг, завършили тактическите си упражнения в базите на полуостров Крим, се завръщат с влакове в местата на постоянна дислокация, съобщи руското министерство на отбраната. Руската телевизия показа заснети през нощта кадри, на които се вижда безкрайна композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския проток, в чието построяване Русия вложи огромни средства. Мостът свързва Крим с територията на федерацията.

Вчера Москва обяви "частично изтегляне" на войските си, разположени от седмици край границите на Украйна - знак за разведряване след двумесечни страхове, че Русия ще нахлуе в страната на фона на кризата между Кремъл и Запада.
Европейците и американците все още очакват признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм. Русия не е уточнила мащабите и графика на това изтегляне.
Американският президент Джо Байдън заяви, че на границата все още има струпани над 150 000 руски военни. Същевременно до 20 февруари в Беларус продължават съвместни военни маневри с Русия.

"НАТО има проблем в системата за оценка на ситуцията", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщението на Пакта, че липсват доказателства за оттеглянето на руските войски. 

Руското струпване на войски около Украйна изглежда продължава, въпреки че Москва обяви изтеглянето на повече сили, обяви часове по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, точно преди срещата на министрите на отбраната от Алианса. "Чухме от Москва заявки за готовност за продължаване на дипломатическите усилия, но досега не сме видели никаква деескалация на терен", заяви той, цитиран от БГНЕС. "Напротив, изглежда, че Русия продължава да увеличава военните си сили", каза той. 

Столтенберг заяви, че "предстои да видим дали ще има руско изтегляне.  "Ние, разбира се, следим много внимателно какво прави Русия в и около Украйна. Това, което виждаме, е, че те са увеличили броя на войските си и още войски са на път", коментира той и добави, че Москва все още запазва способността си да предприеме голямо нападение срещу Украйна и поради това НАТО остава "подготвена за най-лошото". 

Столтенберг призова Москва да осъществи трайно изтегляне на силите си от границата и предупреди, че Русия "винаги премества сили напред-назад".  "Ако те наистина започнат да изтеглят силите си, това е нещо, което ще приветстваме. Но предстои да видим", каза той.  "Само фактът, че има движение на сили, на бойни танкове, не потвърждава истинско изтегляне", заяви шефът на НАТО.

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че струпването на руски войски по границата "продължава да бъде причина за безпокойство".  "Има сигнали, които поне ни дават надежда. Но е важно да наблюдаваме внимателно дали тези думи ще бъдат последвани от дела", каза тя. 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова украинците да развеят националния флаг и да запеят химна на страната на 16 февруари, датата, на която според САЩ Русия трябваше да нахлуе в Украйна. Служители на украинското правителство подчертаха, че Зеленски не мисли, че днес Украйна ще бъде нападната и ще продължи да отговаря скептично на подобни съобщения в чуждестранните медии.

"Казаха ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ще го превърнем в ден на единството", каза Зеленски във видеообръщение към нацията в понеделник. "Опитват се да ни уплашат, като за пореден път назовават дата за началото на военните действия. В този ден ще вдигнем нашето знаме и ще покажем на целия свят, че сме единни", каза президентът.

Зеленски отдавна заяви, че макар да вярва, че Русия заплашва да атакува страната му, вероятността от предстояща инвазия е надценена от западните съюзници. Кабинетът на Зеленски издаде указ, с който призовава всички села и градове в Украйна да развеят знамето на страната в сряда, а цялата нация да започне да пее националния химн точно в 10 часа сутринта. 

САЩ обаче твърдо продължават да вярват, че руска атака в Украйна е неизбежна.

 

Столтенберг: НАТО обмисля създаването на нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа 

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа". "Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса, цитиран от БГНЕС.

Министрите на отбраната на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса специално в Румъния. 

"Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група", каза той.

Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: "Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове".

По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Членовете на НАТО се ангажираха и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията", се казва в съобщение на Алианса.

Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна в Брюксел със заседание на Северноатлантическия съвет. На него бяха разгледани предизвикателствата за сигурността в Европа с акцент върху обстановката в и около Украйна и развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Бяха представени и обсъдени мерките на Алианса за постигане на силен възпиращ ефект срещу потенциална агресия и за повишаване на отбранителните способности по източния фланг на съюза, обяви по-късно българското военно министерство.

Министърът на отбраната Стефан Янев в своето изказване представил решението на правителството за принос на страната ни към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците. Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство., добавят от МО. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?