Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия изкара 100 бойни кораба и самолети в Балтийско море

Тактически плавателни групи от Балтийския флот напуснаха базите си за учение и се разположиха в специфични зони, обяви руското МО

09 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Десетки руски военни кораби участват днес в учение в Балтийско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на министерството на отбраната на Русия.

"В рамките на упражнението тактически плавателни групи от Балтийския флот напуснаха базите си и се разположиха в специфични зони", пише в съобщението.

Страните от НАТО започнаха ученията Northern Coasts в Балтийско море с участието на три хиляди военнослужещи и около 40 кораба от 18 държави. Това съобщиха от пресслужбата на Алианса, предава TACC, цитирана от Фокус.

В маневрите участват 60 кораба и 40 самолета и хеликоптера. Част от учението се провежда на суша, в тренировъчни центрове в руския анклав Калининград.

Русия провежда учението на фона на започналите в неделя военноморски маневри на НАТО в Балтийско море "Балтопс 22", които ще продължат до 17 юни.

Корабите на първата постоянна морска противоминна група на НАТО SNMG1 навлязоха в Балтийско море и ще участват в учения със съседните страни от алианса и страните партньори, съобщиха от пресслужбата на щаба на естонските отбранителни сили, предаде БГНЕС.

Балтийско море е стратегическа зона, чиято важност нарасна, след като миналия месец Швеция и Финландия официално подадоха кандидатурите си за присъединяване към НАТО, отбелязва АФП.

Още по темата