Медия без
политическа реклама

Русия и Китай уважиха ядрен парад на Северна Корея

28 Юли 2023

Пред гостуващите делегации от Русия и Китай, Северна Корея проведе голям военен парад с ядрени ракети и нови бойни дронове - така страна отбеляза 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като "Ден на победата"

Китайската и руската делегация, включително руският министър на отбраната Сергей Шойгу, бяха първите високопоставени гости в Северна Корея откакто започна ковид пандемията.

Нощният парад включваше най-новите севернокорейски ракети Хвасон-17 и междуконтиненталните балистични ракети Хвасон-18, предаде държавната информационна агенция КЦТА. Смята се, че Хвасон-17 и Хвасон-18 имат обсег да поразяват цели навсякъде в Съединените щати.  До този момент Китай и Русия се стремяха да се разграничат от ядрената програма на Пхенян.

Събитието включваше и прелитане от нови бойни и шпионски дронове, информира КЦТА. Съобщено беше също, че севернокорейският лидер е наблюдавал парада от балкон с изглед към централния площад в Пхенян, заедно с руския военен министър Шойгу и високопоставения представител на китайската компартия Ли Хунчжун.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата