Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия гони трима европейски дипломати за присъствие на протести

Москва изпрати в Брюксел видеоклипове от полицейско насилие над протестиращи в Европа и САЩ

05 Февр. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

По време на посещението на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва, Русия изгони трима дипломати - от Германия, Полша и Швеция.

Причината е "присъствие на несанкционирани акции", както руските власти наричат митингите на опозицията, които се проведоха на 23 и 31 януари в редица градове. Хора излязоха на улиците и на 2 февруари, когато Симоновският районен съд в Москва постнови условната присъда на опозиционера Алексей Навални да бъде заменена с ефективен затвор от 3.5 г.

В съобщението за експулсиране на дипломатите не се указва в кой ден от трите дни протести са участвали. 

Същевременно първият дипломат на ЕС Жозеп Борел се срещна с външния министър на Русия Сергей Лавров, който след това зае твърда позиция относно искането на Борел Навални да бъде освободен, като заяви, че Русия така и не е получила убедителни доказателства за отравянето на опозиционера.

В разговорите между двамата е била засегната и темата за арестите и насилието срущи на мирни протестиращи.

На което Лавров отвърна: "Руските полицаи неведнъж бяха атакувани от участници в несъгласуваните протестни акции. Техните действия, обаче, са несъпоставими с проявите на жестокост при подобни случаи в държави от Европейския съюз и САЩ". 

Руският външен министър добави, че точно преди посещението на Борел Москва е изпратила в Брюксел кадри, запечатали жестоко отношение на полицията в Европа и САЩ. На тях можело да се види как полицейски джип преминава през телата на налягали по земята протестиращи в САЩ.

„Подобно нещо у нас не се е случвало. По време на последните демонстрации в Русия полицейските служители бяха нападани неколкократно и не използваха никакви специални средства, включително сълзотворен газ. Сълзотворен газ използваха протестиращите срещу полицаите”, подчерта министърът.

Лавров каза още, че при вчерашния си разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкен го е попитал дали има информация, къде се намират задържаните около 400 човека по време на събитията в Капитолия.

Руският външен министър защити процеса срещу Навални, като каза че в Европа също има много ситуации, „когато съдиите биват заподозрени, че вземат политизирани решения”. Той посочи процеса срещу трима души в Испания, осъдени на 10 и повече години затвор заради организиране на референдума в Каталуния. Тогава, според Лавров, съдебните власти в Германия и Белгия са поискали от Испания да отмени политизираното решение, но отговорът на Мадрид е бил, че страната има собствена съдебна система и никой не следва да се съмнява във взетите решения в техните съдилища и според тяхното законодателство.

Това е същото, което и ние искаме от Запада в духа на взаимност”, подчерта дипломатът.

Иначе Борел и Лавров признаха, че отношенията ЕС - Русия са се влошили, но все имало желание за продължаване на сътрудничеството, според Борел. Темите, по които имало съгласие, били израелско-палестинският конфликт, Сирия, Либия, Афганистан и ядрената сделка с Иран. Лавров изрази надежда, че САЩ ще се върнат към изпълнението на ангажиментите си по многостранното ядрено споразумение с Иран.

Борбата срещу коронавирусната инфекция също беше в дневния ред на срещата. Борел нарече създаването на руската ваксина „Спутник V“ добра новина за цялото човечество и изрази надежда, че тя може да бъде сертифицирана на територията на Евросъюза.В началото на преговорите Сергей Лавров и Жозеп Борел констатираха лошото състояние на отношенията между Москва и Брюксел.

„Главният проблем, с които се сблъскваме, е липсата на нормалност в отношенията между Русия и Европейския съюз“, заяви Лавров.

 

РЕАКЦИИ

Полша предупреди, че експулсирането на неин дипломат от Русия може да доведе до "по-нататъшно задълбочаване на кризата в двустранните отношения" между двете страни.

Полското министерство на външните работи също излезе със заявление, в което казва, че е извикало за обяснения руския посланик във Варшава заради експулсирането на полския дипломат.

Швеция окачестви изгонването на неин дипломат като "напълно неоснователно". "Министерството смята това за напълно неоснователно и ние казахме това на руския си колега", заяви шведското МВнР и добави, че "си запазва правото на подходящ отговор". 

Външното министерство на Швеция добави, че неговият дипломат е присъствал на демонстрация като "наблюдател" и не е взел активно участие, като добавя: "Естествена част от основните задължения на дипломата е да наблюдава политическото развитие в приемащата го страна".

Германия няма да остави без отговор експулсирането на своя дипломат от Русия, заяви външният министър Хайко Маас. "Изгонването от Русия на дипломати от ЕС нанася още по-голяма вреда на отношенията на Москва с Европа", добави той.

Маас каза още, че германският дипломат е наблюдавал протестите, без да нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

А канцлерът Ангела Меркел нарече "необосновано" решението за експулсиране на европейските дипломати.

 

Още по темата