Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румъния изненада Германия с покана да ѝ прати войски

Олаф Шолц не бе подготвен за такава оферта, отправена му публично от Марчел Чолаку

05 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц (вдясно) се изненада от поканата на Марчел Чолаку да прати за постоянно германски войски в Румъния

Румънският премиер Марчел Чолаку призова германския канцлер Олаф Шолц да продължи да укрепва източния фланг на НАТО, като изпрати германски войски в страната му "скоро" и "постоянно".

"Надявам се, че скоро ще имаме германски войници за постоянно на територията на Румъния", каза Чолаку на съвместна пресконференция, като даде за пример германското съобщение от миналата седмица за постоянно изпращане на 4000 войници в Литва.

Чолаку изрази опасения, че войната на Русия в Украйна може да продължи по-дълго и в отговор на въпрос за срещата на върха на военния съюз на НАТО във Вилнюс след две седмици заяви, че очаква германското правителство да разположи повече войски на изток.

По-късно той добави: "Надявам се, че заедно с канцлера ще можем да вземем решения в това отношение възможно най-скоро".

Шолц не реагира веднага на румънското искане. Това, че Чолаку го повдигна публично, изглежда изненада канцлера, който не е съобщавал за планове за изпращане на войски в Румъния.

НАТО разположи войски от държави, включително Франция, в Румъния, която има пряка граница с Украйна. САЩ заявиха, че ще запазят войските си в Румъния поне до тази есен.

И двамата лидери изразиха песимизъм относно възможността войната в Украйна да приключи скоро. "За съжаление ... публично достъпните данни не ни дават толкова много кураж по този въпрос", каза Чолаку.

Канцлерът охлади амбицията на Украйна да получи ясна перспектива за членство в НАТО на срещата на върха във Вилнюс. "Със сигурност ще обсъдим и въпроса как да продължим да се занимаваме с перспективата на страните, които гледат към НАТО и искат да се присъединят към него", каза Шолц. "Но също така е ясно, че никой не може да стане член на отбранителен съюз по време на война".

Още по темата