Медия без
политическа реклама

Режимът в Техеран издаде първа смъртна присъда заради протестите

Над 2000 души са обвиняеми за участие в демонстрациите, избухнали след смъртта на млада жена в ареста на нравствената полиция

13 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС

Ислямският режим в Иран изпълни заканата си, че ще екзекутира участници в протестите, започнали след смъртта на младата Махса Амини. Тя е иранка от кюрдски произход, която намери смъртта си в ареста на нравствената полиция, където се озова заради неправилно носена забрадка.

Първата смъртна присъда за "бунтове" вече е издадена според съобщение на сайта на съдебната власт Mizan Online, цитирано от АФП и БГНЕС. Обвиняемият е осъден на смърт от съд в столицата Техеран за „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност и враг на Бога“.

Иран се готви за масови екзекуции на противници на режима на аятоласите. от общо 290 депутати призоваха за екзекуции на арестуваните протестиращи. За месец, откакто траят протестите в Иран, са задържани 14-15 000 души, съобщи www. iranintl. com.

Друг съд в Техеран е осъдил още петима души на затвор между 5 и 10 години за „събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред“.

Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

При протестите загинаха стотици хора при безогледни репресии от страна на режима, който обявява гражданското недоволство за западен заговор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата