Quantcast

Медия без
политическа реклама

Режимът в Техеран издаде първа смъртна присъда заради протестите

Над 2000 души са обвиняеми за участие в демонстрациите, избухнали след смъртта на млада жена в ареста на нравствената полиция

13 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС

Ислямският режим в Иран изпълни заканата си, че ще екзекутира участници в протестите, започнали след смъртта на младата Махса Амини. Тя е иранка от кюрдски произход, която намери смъртта си в ареста на нравствената полиция, където се озова заради неправилно носена забрадка.

Първата смъртна присъда за "бунтове" вече е издадена според съобщение на сайта на съдебната власт Mizan Online, цитирано от АФП и БГНЕС. Обвиняемият е осъден на смърт от съд в столицата Техеран за „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност и враг на Бога“.

Иран се готви за масови екзекуции на противници на режима на аятоласите. 227 от общо 290 депутати призоваха за екзекуции на арестуваните протестиращи. За месец, откакто траят протестите в Иран, са задържани 14-15 000 души, съобщи www. iranintl.com. В декларацията на радикалните депутати,

Друг съд в Техеран е осъдил още петима души на затвор между 5 и 10 години за „събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред“.

Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

При протестите загинаха стотици хора при безогледни репресии от страна на режима, който обявява гражданското недоволство за западен заговор.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?