Медия без
политическа реклама

Путин: Правим защита от хиперзвуково оръжие, което другите още нямат

Руският президент и Тръмп не спират надпреварата в хвалбите за нови въоръжения

14 Юни 2020Обновена
Министерство на отбраната на Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната разработва средства за борба с хиперзвуковото оръжие. Според него подобни средства с голяма степен на вероятност ще се появят в Русия по времето, когато в други страни тепърва се появява „хиперзвуково оръжие“, предава руският вестник "Известия", цитиран от Агенция Фокус.

„Ще се появи контрахиперзвуково оръжие. И мисля, че можем приятно да изненадаме партньорите си с факта, че когато те започнат все пак да имат такова оръжие, то с голяма степен на вероятност ще имаме средства за борба с него", каза руският лидер в интервю, част от което беше показано в програмата" Новини на седмицата ”по руската телевизия.

Държавният глава подчерта, че в момента никой не може да "прихване" хиперзвукови оръжия, тъй като те развиват огромна скорост. „Това е уникалността на настоящата ни ситуация“, заключи той.

Руският лидер също отбеляза паритета на страната със САЩ в разработването на ядрено оръжие както по отношение на носители, така и по брой на бойните глави. Според него обаче Русия е „номер едно” в иновативните разработки, включително защото не просто модернизира съществуващия боен потенциал, но и разработва нови системи.

На 13 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп, изказвайки се пред завършилите Военната академия в Уест Пойнт, говори за подробностите за нова американска ракета, който по-той нарече „супер-хипер ракета“ Американският лидер заяви, че САЩ "нямат друг избор" освен да подобрят оръжията си, имайки предвид нивото на противниците. Според него "супер-хипер ракетите" ще бъдат 17 пъти по-бързи от стандартните ракети и ще могат да удрят цел с размери 70 см на разстояние 1 600 километра. За първи път американският лидер обяви създаването на такава ракета на 15 май.

Тогава президентът беше осмиван в социалните мрежи за използване на речник, по-подходящ за деца. 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Първите ракетни системи С-500 ще влязат в руските въоръжени сили в следващата 2021 г., съобщи преди дни руският зам.министър на отбраната Алексей Криворучко. Доставките ще са ритмични и ще приключат до 2025 г, добавя той пред списанието "Национална отбрана".

Криворучко обяви, че вече има изпитания на полигон. През последните години на няколко пъти беше отлагано производството на ракетните комплекси. 

С-500 "Прометей" се причислява към новото поколение зенитни-ракетни системи "земя-въздух". Тя може да прихваща балистични ракети и се счита за ефективно средство срещу всички известни американски ракети.

С-500 поразява вертолети, самолети и крилати ракети. Комплексът има радиус на поражение от 600 км и може да неутрализира до 10 свръхзвукови цели, включително и да унищожава хиперзвукови ракети.

 

Още по темата