Медия без
политическа реклама

Путин получил неудобно предложение от Африка

Африканските лидери ще отидат в Санкт Петербург, ако руският президент даде доказателства за мирни намерения

10 Юли 2023
Президентът на Сенегал Маки Сал по време на африканската мисия за мир при Путин на 17 юни
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Сенегал Маки Сал по време на африканската мисия за мир при Путин на 17 юни

Преди следващата среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург на 27-28 юли руският президент Владимир Путин "трябва да предприеме някои действия, за да покаже желанието си да продължи напред" с мира, каза президентът на Сенегал Маки Сал. В интервю за "Файненшъл таймс" днес Сал разкрива за първи път, че това искане е било отправено по време на мирната мисия на африкански лидери, които посетиха Москва на 17 юни. Преди това те бяха в Киев.

Към пътуването на Сал се присъединиха колегите му от Южна Африка, Замбия и представители на Уганда, Египет, Република Конго и Африканския съюз. "Преди следващата среща на върха Русия-Африка той [Путин] трябва да направи някои действия, за да покаже желанието си да продължи напред [с мира] дори по хуманитарен начин", каза Сал пред британския икономически всекидневник в интервю, дадено в президентския дворец в Дакар, сенегалската столица.

Според него по-нататъшната размяна на военнопленници и връщането в Украйна на деца, отвлечени от руските окупатори, "може да бъде много добър сигнал". "Ето защо продължаваме да използваме срещата на върха Русия-Африка, за да видим как можем да напреднем в преговорите, които се опитахме да осъществим между Русия и Украйна." Запитан дали Путин е проявил склонност да се стреми към мир, Сал отговори: "Не съм сигурен: "По време на тази среща на върха може би ще можем да проведем още една среща и да постигнем някакъв напредък. На това се надяваме."

Африканските лидери засилват опитите си да посредничат за мир между Киев и Москва, защото африканските страни бяха силно засегнати от рязко покачващата се инфлация, причинена от повишените нива на цените на храните и енергията, предизвикани от войната. Те са сред най-големите вносители на зърно и торове от Украйна и Русия. Въпреки че няма западни санкции срещу руския износ на храни и торове, клиентите се оплакват от нежеланието на банките да обработват транзакции. "Изправени сме пред последиците от тази война", казва Сал.

"Имаме големи проблеми с продоволствената сигурност и селското стопанство. Купуваме торове от Русия, а днес, когато санкциите са в сила, има трудности при плащането на тези стоки. "Ето защо разговаряме и с двете страни. Знаем, че това е много сложно, но смятаме, че беше прието положително. Украйна заяви, че Русия трябва да напусне окупираната от нея територия, преди да започне да преговаря, и ние разбираме това."

Русия се отнесе благосклонно към африканската мисия, защото се надява да покаже, че излиза от международната си изолация. Но досега тя не е дала никакъв знак, че заради срещата на високо равнище в Санкт Петербург е склонна да укроти агресивните си амбиции към Украйна.

ПРЕДИСТОРИЯ

Първоначално срещата на върха бе планирана да се проведе в Адис Абеба през октомври 2022 г., но бе отложена от руския президент Владимир Путин през юли миналата година след руското нашествие в Украйна.

Пренасрочената среща на върха трябваше да продължи четири дни, но на 21 юни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че тя ще бъде ограничена до два поради "прецизиране" на програмата.

Първата среща на върха Русия-Африка се проведе на 23-24 октомври в Сочи под мотото "За мир, сигурност и развитие" и бе организирана съвместно от президента Владимир Путин и президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси. Участваха 45 африкански държавни глави и двама вицепрезиденти, както и 109 министри и ръководители на Комисията на Африканския съюз (АС), Африканската експортно-импортна банка и редица регионални икономически общности.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Африка, Русия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?