Медия без
политическа реклама

Путин намекна за неизбежен удар по враговете на Русия

26 Юли 2021
БГНЕС
''Днес руският флот има всичко необходимо, за да гарантира защитата на родната си страна и нашите национални интереси'', каза Путин.

Благодарение на най-новите оръжия Русия е в състояние да открие всеки враг и да нанесе неизбежен удар, ако е необходимо, каза руският президент Владимир Путин на парада за Деня на флота в Санкт Петербург, на който присъстваха повече от 4000 военнослужещи и над 50 кораби, включително ядрена подводница ''Борей-А'' с балистични ракети, предаде БГЕНС.

''Днес руският флот има всичко необходимо, за да гарантира защитата на родната си страна, нашите национални интереси'', каза Путин, цитиран от UA Wire.

Говорейки пред паметника на основателя на руския флот Петър Велики, Путин заяви, че Русия ''е заела своето законно място сред водещите морски сили'' и разполага с ''най-новите системи за хиперзвукови високоцелеви оръжия'', на които няма еквиваленти в света и които се ''подобряват постоянно и успешно''.

"Ние сме в състояние да открием всеки подводен, надводен, въздушен враг и да му нанесем неизбежен удар, ако е необходимо", каза Путин.

Три дни преди началото на "грандиозния" парад, който се проведе без зрители заради вълната от случаите на ковид, руското министерство на отбраната обяви успешни тестове на хиперзвукови ядрени ракети "Циркон", едно от петте видове ''супер-оръжия'', представени от Путин по време на обръщението му към Федералното събрание през 2018 г. Ракетата, изстреляна от фрегатата "Адмирал Горшков" в Бяло море, движейки се със скорост 7 пъти по-висока от скоростта на звука, удари земна цел, разположена на брега на Баренцово море, на разстояние повече от 350 километра. Всички "тактически и технически характеристики на ракетата "Циркон" бяха потвърдени по време на изпитанията", заяви министерството на отбраната.

НАТО, коментирайки руските тестове, отбеляза, че "новите хиперзвукови ракети значително дестабилизират ситуацията и представляват значителни рискове за сигурността и стабилността в целия евроатлантически регион".

Появата на нови видове оръжия "увеличава риска от ескалация и грешни изчисления" от страна на руското ръководство, подчерта НАТО.

НАТО остава ''ангажирана с премерена реакция на нарастващия арсенал от руски конвенционални и ядрени ракети'', без да полага допълнителни усилия, за да отговори на това, което прави Москва.

Още по темата