Quantcast
Путин анексирал Крим неохотно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин анексирал Крим неохотно

Русия била принудена да посегне на украинската територия, защото в Киев станал преврат
Обновена
7 596
 ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин се разпали на пресконференцията, когато стана дума за Крим

"Съединението на Крим с Русия никога не е било на дневен ред преди преврата в Украйна", заяви днес руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. Той отбеляза, че е било невъзможно Русия да откаже защита на кримчани след украинския преврат.

"Изострянето на ситуацията започна през 2014 г. Какво се случи тогава? Преврат. Кървав. Хора бяха убивани и изгаряни", каза Путин. "Президентът Янукович се съгласи с всичко, получи гаранции от други държави за мирно разрешаване на ситуацията. Как можехме да откажем на Севастопол и Крим да ги вземем под наша защита?"

Президентът припомни историята, като каза, че по отношение на Украйна "те са създали държава, включваща исторически руски територии".

Освен това руският президент сподели "впечатлението си", че в Украйна се подготвя трета военна операция и че оттам "предупреждават Русия да не се намесва".

"Ние трябва да реагираме", каза Путин.

Русия трябва да мисли за националната си сигурност и постоянно да следи събитията в Украйна, отбеляза президентът.

Според Путин основният проблем е, че Киев отказва да спазва Минските споразумения, които, по думите му, са единственият начин за разрешаване на ситуацията в Донбас.

През 2013 г. в Украйна избухнаха протести заради решението на властите да спрат политиката, насочена към интеграция с Европейския съюз, което доведе до преврат и свалянето на президента Виктор Янукович. 

ИЗМАМА

Руският президент подчерта, че националната сигурност е приоритет номер едно за Москва и че западните страни са заблудили Русия, като са разширили НАТО в Източна Европа въпреки предишните си обещания.

"Нито един сантиметър на изток - ни казваха през деветдесетте години. И какво? Те ни измамиха. Имаше пет вълни на разширяване на НАТО. Ракетни системи се появяват в Румъния и Полша. Ние ли дойдохме при тях? Те дойдоха при нас", подчерта президентът. Постоянният натиск на Запада върху Русия може да се обясни единствено с факта, че западните страни смятат Русия за твърде голяма дори след разпадането на СССР, допълни той.

 

Ключови думи:

Путин, Крим, Украйна, преврат

Още

Словакия се свързва с газовата система на Полша

23.05.2022

1793
Висш руски дипломат хвърли оставка и заяви, че го е срам от войната

23.05.2022

6379
Защо буксува руското настъпление в Украйна

23.05.2022

BBC

10238