Медия без
политическа реклама

Първият дипломат на ЕС очаква помощта на САЩ за Украйна да намалее

Трябва да имаме готовност да продължим да помагаме независимо от това, смята Жозеп Борел

11 Ноем. 2023
Жозеп Борел
ЕПА/БГНЕС
Жозеп Борел

„Подкрепата на САЩ за Украйна най-вероятно ще намалее, а ЕС трябва да има политическата готовност да продължи да изпраща помощ независимо от това“, заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел на конгреса на Партията на европейските социалисти в Малага, Испания, съобщи „Киев Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Съюзът разполага с необходимите средства, за да продължи да подкрепя Киев, твърди Борел, но трябва да бъде подготвен за вероятността САЩ да не продължат да предоставят помощта си на сегашните нива.

Освен това ръководителят на външната политика на ЕС заяви, че "перспективата за победа на Украйна над Русия не е непосредствена".

От началото на пълномащабната инвазия САЩ са най-големият донор на помощ за Украйна по отношение на военната помощ, хуманитарната помощ и финансовата подкрепа. Подкрепата за Киев обаче все повече се превръща в партиен въпрос, при който демократите са много по-склонни да подкрепят продължаването на помощта, докато републиканците са по-склонни да се противопоставят. Това стана особено очевидно след началото на войната между Израел и „Хамас“.

Ключови думи:

Жозеп Борел, Украйна

Още по темата