Медия без
политическа реклама

Предизборно Путин ръси намеци за ядрена война

Юлия Навалная призова Запада да не го признава за легитимен президент

13 Март 2024Обновена
EPA/BGNES
Путин се кани да управлява Русия още 6 години.

В навечерието на президентските избори Владимир Путин даде поредно интервю с очевидната цел да се докара като спасител и страж на Русия. "Русия е готова за ядрена война", декларира президентът, визирайки враждебния Запад, който "дрънка" ядрени оръжия. 

Путин отговори на въпроси на журналисти в навечерието на изборите на 15-17 март, на които се очаква да вземе нов шестгодишен мандат. Той обясни, че не трябва да се „прибързва“ със сценария за ядрена война и че не вижда необходимост от използване на ядрени оръжия в Украйна. Но подчерта, че Русия е "технически готова" за ядрена война и че ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще бъде счетено за значителна ескалация на войната.

"Посланието" на Путин е прозрачно - диктаторът се опитва да внуши на руснаците, че Западът/САЩ ги заплашва с ядрено оръжие и че властта в Кремъл е готова да ги защити. Всъщност по-нататък в интервюто Путин се самоопровергава, като казва: "Има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане. Затова не мисля, че нещата са се втурнали към ядрена конфронтация. Но сме готови за това“. 

Отговаряйки на въпросите на руските журналисти, господарят на Кремъл звучеше ту стоманено твърдо и заплашително, ту колебливо и неясно. "Използването на ядрени оръжия е заложено в ядрената доктрина на Кремъл. Оръжията съществуват, за да ги използваме. Имаме наши собствени принципи. ...Ако САЩ извършат ядрени опити, Русия може да направи същото. Не е необходимо..., трябва да помислим за това, но не изключвам, че можем да направим същото“.

CNN съобщи в събота, че разузнавателните служби на САЩ са получили информация за комуникация сред руски ръководители, които през 2022 г. открито са обсъждали ядрен удар. 

Сега Путин уверява, че Русия никога не е имала необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна: "Защо ни е да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост“.

Но как да вярваме на държавен глава, който само дни преди да нареди нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022, отрече "слуховете", че ще започне война.

В беседата си с руски медии Путин каза още, че е готов на преговори за Украйна, но "те трябва да бъдат основани на реалност, а не блянове след използването на психотропни вещества“. 

Миналия месец изтече информация, че предложение на Кремъл за спиране на огъня и замразяване на военните действия в Украйна е било отхвърлено от САЩ след контакти между посредници.

Вдовицата на Алексей Навални, Юлия, призова в коментар за "Вашингтон пост", резултите от президентските избори в Русия да не бъдат признавани. Както и западните лидери да не признават Владимир Путин за легитимен президент. 

"Не обещавам, че това ще доведе до мигновенен крах на правителството на Путин. Но това ще бъде важен сигнал за гражданското общество в Русия и елита, лоялен и до момента на Путин, както и за целия свят, че Русия се управлява от непризнат от всички президент, когото някои презират и осъждат публично", пише Навалная. Тя отбелязва, че има мнозина на Запад, които смятат Путин за легитимен политически лидер, с което засилват позициите му. 

Тя напомня, че от самото начало на борбата си Алексей Навални е казвал, че Путин и обкръжениетому използват властта "за собствено обогатяване и реализиране единствено на личните си амбиции". 

Навална смята, че западните страни са длъжни да създадат условия за вътрешен разкол на путинския режим, като разширят санкциите по отношение на обкръжението, за да лишат от доходи чиновниците и бизнесмените на Путин. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?