Медия без
политическа реклама

Правителството на Нидерландия падна заради бежанците

Премиерът Марк Рюте бе един от главните противници на влизането на България в Шенген

07 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Късно снощи Рюте заяви, че ако не бъде одобрен пакетът срещу миграцията, ще подаде оставката на правителството

Нидерландският премиер Марк Рюте ще подаде оставката на правителството си пред крал Вилем-Александер, след като не успя да постигне съгласие по мерките за ограничаване на имиграцията, съобщи държавната информационна агенция ANP.

Според нея коалиционното правителство на Рюте се е разпаднало, защото след три дни напрегнати преговори не е успяло да постигне съгласие по това как да ограничи броя на търсещите убежище в Холандия.

Това правителство бе сформирано преди 18 месеца - през януари 2022 г. Сега то най-вероятно ще продължи да работи със служебен статут до провеждането на предсрочни избори, които се очаква да бъдат през ноември. 

Рюте е един от главните противници на влизането на България в Шенген. От няколко дни неговият коалиционен кабинет от представители на 4 партии висеше на косъм заради подготвения пакет от мерки срещу бежанците. Планът бе на консервативната партия VVD на Рюте да затрудни повторното събиране на семейства на бежанци. 

Кризисното заседание на кабинета в четвъртък вечерта, което продължи до ранните часове на петък, не успя да постигне пробив. Разговорите продължиха и днес и вечерта завършиха с решението на Рюте да подаде оставка, защото няма споразумение.

Марк Рюте ръководи Нидерландия от октомври 2010 г. в четири различни коалиции, което го прави най-дълго управлявалият министър-председател в историята на страната. 

 

МОТИВИТЕ ЗА ПЛАНА ЗА БЕЖАНЦИТЕ

Мотивите за изготвяне на спорния план бяха, че молбите за убежище в Холандия са се увеличили с 1/3 миналата година - до над 46 000, и се очаква да се увеличат до над 76 000 през 2023-а, като надминат предишния връх от 2015 г. Това, според Рюте, ще натовари институциите за убежище в страната. 

В продължение на месеци миналата година стотици, търсещи убежище, често спяха на открито с малък или никакъв достъп до питейна вода, санитарни помещения или здравеопазване.

За да подобри условията, партията на Рюте, подкрепена от консервативната CDA, предложи да се ограничи влизането за деца на бежанци, които вече са в Холандия, и да се накарат семействата да чакат поне 2 години, преди да се съберат. 

Ключови думи:

Марк Рюте, Нидерландия

Още по темата