Quantcast

Медия без
политическа реклама

Помпео: Не знаехме какво точно ще направи Солеймани, но бе реално

Тръмп обаче разви тезата, че иранският генерал е бил ликвидиран, защото е щял да взривява американското посолство в Багдад

10 Яну. 2020
EPA/БГНЕС архив

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призна, че американските тайни служби не са разполагали с информация къде и кога убитият ирански генерал Касем Сюлеймани е планирал атаки срещу САЩ, предава БГНЕС.

"Няма съмнение, че е имало серия от предстоящи атаки, които Касем Сюлеймани е планирал. Не знаехме точно кога и къде. Но това беше реално", каза Помпео в интервю за „Фокс Нюз”.

В същото време обаче американският президент Доналд Тръмп разви съвсем друга теория. Той заяви, че САЩ е трябвало да ликвидират иранския висш генерал Касем Сюлеймани, защото то е готвил план да „взриви нашето посолство“ в Багдад, предава Агенция Фокус.
„Заловихме абсолютно чудовище и го ликвидирахме, и това трябваше да се случи отдавна. Направихме го, защото те искаха да взривят нашето посолство“, каза Тръмп пред репортери в Белия дом. „Това беше организиран план. И знаете кой го е организирал. Човекът вече не е сред живите, и той планираше и повече от този план в частност“, каза още Тръмп. Служител в Пентагона, който пожелал да остане анонимен, потвърдил думите на Тръмп и отбеляза, че Сюлеймани е стоял зад протестите пред същото посолство от края на 2019 г. Тогава протестиращите едва не щурмуваха сградата. 

На 3 януари американските военни извършиха операция за ликвидацията на иранския генерал Касем Сюлеймани в Багдад, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че убитият е планирал да взриви едно от американските посолства, но не даде никакви подробности.

Иран отговори с ракетна атака по иракски бази, където са разположени американски войски. Тогава американският президент заяви, че Вашингтон не иска да приложи военната си сила срещу Иран, вместо това наложи нови, по-строги санкции на Техеран.

След убийството на иранския генерал демократите и някои републиканци в Конгреса поискаха администрацията на САЩ да обясни причините за тази стъпка. За тях беше проведен специален брифинг при закрити врати, който обаче не отговори на въпросите на законодателите.

След това Камарата на представителите на САЩ, където демократите имат мнозинство, прие резолюция, ограничаваща правата на Тръмп да провежда военни действия срещу Иран. На свой ред Белият дом разкритикува документа и заяви, че той няма силата на закон и не е обвързващ./

Още по темата