Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша се почувства застрашена заради изявление на канцлера Шолц

19 Септ. 2022
EPA/BGNES
Олаф Шолц скандализира Полша с намек за преразглеждане на границите

Властите във Варшава очакват разяснения от официален Берлин заради изявлението на германския канцлер Олаф Шолц за ревизия на границата между двете държави, заяви пред  националната телевизия TVP директорът на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох, съобщи Агенция "Фокус".
"За да си възвърнем доверието след тези думи, от германска страна, от страна на самия канцлер, трябва да се чуят други, които да обяснят подробно всичко. Ако това не се случи, ще имаме основание да тълкуваме изявлението като сигнал, ако не и заплаха“, предупреди Солох.
Изявлението на германския канцлер бе направено на фона на дискусия за репарациите, които Полша иска от Германия за щетите, причинени в годините на Втората световна война. "Това съвпадение не е случайно. Фактът, че то остана без опит не само за замазване, но и за подробно обяснение от германска страна, може да предизвика най-лоши асоциации“, добави директорът на службата за сигурност.
При връчването на медийната награда M100 в Потсдам Шолц, обръщайки се към присъстващия в залата бивш председател на Европейския съвет, бивш министър-председател на Полша и настоящ лидер на полската опозиция Доналд Туск, каза, че границата между двете съседни страни е установена веднъж завинаги. "След сто години не бихте искали някои хора да преглеждат историческите книги и да правят ревизии на това, което е установено“, припомня телевизията думите на лидера на правителство в Берлин.
Аркадиуш Муларчик, член на управляващата партия "Право и справедливост“ коментира в социалната мрежа "Туитър“, че думите на Шолц са добре позната практика в Берлин. "В продължение на много десетилетия германските правителства плашат поляците с ревизия на границите, ако се повдигне въпросът за репарациите. Г-н Шолц не е измислил барута. Наистина се надявах на по-изобретателен и интелигентен отговор“.
Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли 2018 г., когато лидерът на управляващата "Право и справедливост“ Ярослав Качински отбеляза, че Варшава никога не се е отказвала да търси компенсации от Германия. На 1 септември полските власти представиха тритомен експертен доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и последвалата окупация в периода1939-1945 г. Обявената обща сума беше 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). Очаква се в близко бъдеще Полша да изпрати официална нота до Германия с искане за изплащане на репарациите.
Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда основания за каквито и да било плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от всякакви претенции за репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано под натиска на СССР и се е отнасяло само до вече несъществуващите Германска демократична република и Полска народна република, която според трактовката на съвременните полски анализатори не е била суверенна държава.
Миналата седмица Качински намекна, че правителството трябва да предяви искане за репарации и към Русия.

Ключови думи:

Полша, Германия, граници, Шолц

Още по темата