facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Полша обяви официално Русия за най-голямата заплаха

Това се посочва в утвърдената от президента Анджей Дуда Стратегия за национална сигурност на страната
4 441

Президентът на Полша Анджей Дуда утвърди новата Стратегия за национална сигурност на страната, в която политиката на Русия е обявена за основната заплаха за републиката. Церемонията по подписване на документа се състоя в президентския дворец и бе излъчена от Полската телевизия, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

„Най-сериозната заплаха е политиката на властите на Руската Федерация, която се реализира с използването на военна сила“, се казва в текста на основния полски документ в областта на отбраната и сигурността. Главният отговор на тази заплаха, според стратегията, трябва да бъде укрепването на връзките с Европейския съюз и НАТО и довеждането на нивото на разходите за отбрана на страната до 2,5% от БВП.

Както каза ръководителят на Бюрото за национална сигурност, което играе ключова роля при оформянето на стратегията, Павел Солох, този подход е приет в резултат на „подробен анализ на действията на Руската федерация“. „Демонстрираме позицията, която е в официалните документи на НАТО. Искаме да водим диалог с Русия, но преди това действаме по такъв начин, че да покажем възможностите си в областта на отбраната и възпирането“, каза той.
Тази стратегия е основният документ на полската държава по отношение на сигурността и отбраната. Проектът му се подготвя от правителството въз основа на препоръките на Бюрото за национална сигурност. Документът е одобрен от президента. Стратегията е основа за формиране на изпълнителни актове, свързани с държавната сигурност. Последната подобна стратегия беше приета в Полша през 2014 г.

102

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски 

06.07.2020

Обновена

2435 24
Евроатлантизмът – последното убежище на Борисов и Цветанов

06.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7600 10
Говорителят на Кремъл: Глупости, Русия не се готви да напада Украйна

06.07.2020

3814 88

Коментари

Страници

Stоrmbringer

А България КОГА? Русия е била и е най-голямата заплаха за българската държавност и суверенитет от поне два века насам! И ще бъде такава, поне докато съществува в имперския си вариант!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Поредният ти кретенизъм! 👎

Паисий2

Особенно заплашителна към българската държавност и суверенитет е била през 1877-1878 година, нали?

Къде ви ровят такива?!

Nikolay Nachev

от поне два века насам!

Да не си говорител на султан Абдул Хамид II ? 

За българите преди два века и повече най-голямата заплаха е била Ислямска Държава, в лицето на Османската империя. "Българска държавност" не е имало преди два века, тъй като сме били под турско робство.

Благодарение на Руско-турската Освободителна война срещу коалицията Турция, Великобритания и Франция, преди 142 г. българската държавност е възстановена и Царство България се появява на картата.

Поляк е диагноза - медицински факт.

Nikolay Nachev

Хайде кажи, като си толкова грамотен - след колко петилетки ще се изтеглят окупационните бази, ведно с генералите на най-хубавите господари?

sega_reader

САЩ няма да се изтеглят от никъде, те затова и влагат милиарди долари в тези бази по света.

Значи нямат никакво намерение да си тръгват.

На това му се казва окупация.

Отделно че са купили всички премиери в тези държави и са ги превърнали в добре платени пудели, като нашия примерно.

KTP

САЩ няма да се изтеглят от никъдел...

О, ще се изтеглят, ще се изтеглят... те имат опит в така нареченото "паническо изтегляне", като дойде жегата зарязват всичко и бягат много бързо...  

hristo1964

Ти като си с диагноза българин , да не си с два чифта...

Каубой
снимка на Каубой

👍

Каубой
снимка на Каубой

***

Nikolay Nachev

**

Under_My_Thumb

Преди 73 години ...

https://panorama.pub/wp-content/uploads/2020/03/st1.jpg

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Полша - отличник сред всички пинчери на САЩ! 👎

Wolf ACE

Ми не, просто такава им е професията - поляк....

Luckbox

Пинчери, не пинчери, за 30 години си направиха държава за чудо и приказ. Та, може би правят нещо правилно?

Wolf ACE

Не е заради пинчерството...

Хулиган

...довеждането на нивото на разходите за отбрана на страната до 2,5% от БВП.

 

Що ли си мисля, че май тук е заровено кучето?

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svihme-sarmite-na-voennia-budjet/

sega_reader

Германия ги прегази за няколко дни, но не, не Германия е враг.

Яко промиване на полски мозъци, после се чудите защо македонците така са възпитани, ами ето защо.

Пластмасови мозъци на хора, които не са чели история.

Иван Николов Ге...

е, не на 17.09.1939г никой не премаза Полша от Изток и никой не изби 14.000 офицера в катинската гора, нали?Кой те е пуснал в 7ми клас бе, неграмотник.

Luckbox

Германия може да ги премаза за няколко дни, ама последните 30 години буквално ги позлати. Чия според теб е основната заслуга Полша да дръпне толкова икономически последните години?  Та германците донякъде поне си изплатиха дълга към Полша. За разлика от руснаците, които не е като да са галили полците с кадифени ръкавици...

KTP

Германия се "изплати" на Полша защото СССР я победи и я принуди да си плати за всичко! Факт. Русия няма нужда да плаща и да се извинява, защото е страна победителка, при това страната с НАЙ-голям принос за победата. Също Факт. 

Luckbox

Нещо не си разбрал какво имам предвид, прочети пак.  Неслучайно говоря за последните 30 години. Под ''изплати'' нямам предвид репарации след войната, а това, което направи Германия последните 30 години с Полша - наля много много милиарди в нейната икономика, включи я в поточните си линии и стана най-големият ѝ партньор. 

Като руснаците започнат да инвестират масово в Полша, да създават милиони работни места, като започнат да плащат добри заплати, може и мнението на поляците да се промени, кой знае. Ама шансът да има такива инвестиции е НУ-ЛЕВ. 

Nikolay Nachev

Грамотния - я кажи, в познанията ти присъства ли 1934 г , когато Полша ПЪРВА сключва пакт (Плисудски - Хитлер) за ненападение с току-що сформираното правителство на Хитлер?

Този пакт насърчава нацисткия режим да проведе първите си агресивни действия, които доведоха до обединението с Германия през 1935 г. на Саарланд със столица Саарбрюкен.

В доклад от декември 1938 г. от Дирекцията за разузнаване на Генералния щаб на полската армия е отбелязано: „Разчленяването на Русия лежи в основата на полската политика на Изток ... Следователно възможното ни положение ще бъде сведено до следната формула: кой ще участва в раздялата. Полша не трябва да остане пасивна в този прекрасен исторически момент. Задачата ни се състои в това, да се подготвим предварително физически и духовно ... Основната цел е да отслабим и победим Русия. "

По време на преговорите с германския си колега Рибентроп през януари 1939 г. полският министър на външните работи Бек заявява:  "Полша предявява претенции за съветска Украйна и достъп до Черно море."

Е, благодарение на разузнаването Сталин има всички тези доклади.

Сключени договори и пактове:

Германия - Полша 26.01.1934г. (договор за ненападение)

Германия - Великобритания 18.06.1935г. (морско съглашение)

Германия, Италия - Великобритания, Франция 29.09.1938 г. (Мюнхенско съглашение)

Германия - Великобритания 30.09.1938 г. (декларация за ненападение)

Германия - Франция 06.12.1938 г. (договор за ненападение)

Германия - Великобритания 15.03.1939 г. (Дюселдорфско икономическо съглашение)

Германия - Литва 22.03.1939 г. (договор за ненападение)

Германия - Румъния 23.03.1939 г. (съглашение за икономическо сътрудничество)

Германия - Дания 31.05.1939 г. (договор за ненападение)

Германия - Естония 07.07.1939 г. (договор за ненападение)

Германия - Латвия 07.07.1939 г. (договор за ненападение)

Германия - СССР 23.08.1939 г. (договор за ненападение)

 

Полша торпилира опитите на СССР да спаси Чехословакия, като не само категорично отказва да пропусне Червената армия за да спаси Чехословакия, но след завладяването на Судетска област от нацистите Полша въвежда войските си и завладява друга част от чехите - Тешинска Силезия.

Полша проваля и опитите на СССР за антихитлеристка коалиция с Франция и Великобритания, която би сложила кръст на всякакви военни амбиции на Хитлер на Изток. Така 14 000 полски нацисти не могат да се сравнят с 27 000 000 жертви, дадени от СССР вследствие на болните полски блянове за Велика Полша с източна граница от Петербург до Киев. 

 

 

 

 

fractal
снимка на fractal

А германия където правят аборти полякините е най добрия съюзник

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Щото като доведе военния си бюджет до 2.5% и ще накриви капата на руснаците... 

Ако ще и да 12.5% да го доведат, няма да се предпазят от пълно унищожаване в една потенциална война. И вместо да водят добронамерена и добросъседска политика, напънът им да се изпъчат като потенциална регионална сила, отново - за кой ли път? - ще им изиграе кофти номер в историята. 

HBK

Нашата стратегическа рамка не се отличава принципно от Полската:

 

Стратегическата рамка, в която се реализира отбранителната политика на страната (България) включва:

Националните и съюзни стратегически документи на сигурността и отбраната (Стратегия за национална сигурност; Стратегическа концепция на НАТО; Глобална стратегия за външната политика и политиката на сигурност на ЕС; Националната отбранителна стратегия, Доктрината на въоръжените сили и др.); Конституцията и законите на страната;

 

Нещо повече: Заслужава си да припомним, че не много отдавна един Български министър на отбраната ясно и категорично заяви, че за основен неприятел на България се счита – Русия. Няколко руски „олигарси” опериращи в България бяха изгонени като заплаха за националната сигурност. А съвсем в ново време един Български родоотстъпник (началник на рублофилите в страната) бе обявен за руски шпионин. И по необясними причини един Български съдия (понастоящен обявен за „persona non-grata”” в САЩ) позволи на подозирания шпионин да отиде до Централата за да получи орден за заслуги (от една страна, която ДЕ ФАКТО се счита за потенциален враг на ЕС и на НАТО, към които България официално принадлежи. По собствено желание и дори настояване).

Nikolay Nachev

И по необясними причини един Български съдия (понастоящен обявен за „persona non-grata”” в САЩ)

Наистина са необясними - човека си стои в България и не е имал намерение да ходи в САщ, а чужда държава го обявява за нещо си......Ми хубаво - решенията на тази отвъдокеанска държава са задължителни само за  челобитните поклонници на атлантидите - Соломон, Ленчето Кремчето, Чехлю, плюс Херо от Бункера.

😁

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Яко промиване на полски мозъци 

 

Не мисля, че масовият поляк е чак такъв русофоб. 

По-добре да говорим за марионетъчната политическа класа.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

По собствено желание и дори настояване

 

Това собствено желание и дори настояване чие беше? 

Да не би на българските граждани? 

Беше желание на компрадорската политическа измет. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Нема лошо! Страх ги е - страх ги е! Поляците са безстрашни само в романите на Сенкевич. Съвсем нормално е да те е страх, когато ти е гузна съвестта и знаеш какви си ги дробил. И в нужника не можеш да си спокоен.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш