Медия без
политическа реклама

Пластмасата е вече забранена в ЕС, но не и в България

03 Юли 2021
Върху цигарите се появи новият предупредителен надпис, че филтърът им съдържа пластмаса

От днес някои пластмасови продукти за еднократна употреба са забранени в ЕС. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони, съобщи БНР.

Целта на влизащата в сила европейска директива е да се намали замърсяването с пластмаса. 86% от отпадъците по плажовете в ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като частици от тях се откриват и в морските обитатели. Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици има неправилното им третиране.

В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба, която се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември, поясняват от Министерството на околната среда.

Илияна Павлова,  директор на Център "Чиста индустрия" към Българската стопанска камара, обясни: "Нагласата е с приемането на наредбата да се спре и пускането на пазара на такива продукти, като продуктите в търговската мрежа ще бъдат използвани до тяхното изчерпване".

Ключови думи:

пластмаса, ЕС, България

Още по темата