Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пендаровски: От македонец не става българин

България е избрала подход на конфронтацията, смята президентът на РСМ

22 Дек. 2022
БГНЕС
Стево Пендаровски

От македонец не можеш да направиш българин. Не може с договор да бъде сменено националното самосъзнание на цял един народ. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в днешното си годишно обръщение към парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Според него отварянето на българските клубове в страната е "организирана дейност" и с напрежението, което създава чрез тях българската страна, тя е избрала "подхода на конфронтацията".

"Няма такъв пример в историята, в който националното самосъзнание на цяла нация да бъде променено с договор, подчерта още Пендаровски, говорейки за напрежението между македонци и българи. "Модифицираното френско предложение, което ни раздели до невиждани граници, предизвика множество противоречия, но всички те бяха пряко или косвено свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че само като българи можем да влезем в Европейския съюз, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин от македонец да направиш българин", заяви президентът на Северна Македония.

По повод масовите протести, които се проведоха през летния период във връзка с така нареченото „френско предложение“, Пендаровски изтъкна, че в страната е създадена атмосфера на ожесточено политическо напрежение. "Това са два различни по идентичност кодове, два различни народа със свои специфични етногенезиси. Няма такъв пример в историята, в който със споразумение се променя националното самосъзнание на цял народ", допълни той.

Държавният глава подчерта също, че в контекста на международното признание на македонската идентичност това е година на голяма стъпка и с окончателното създаване на Македонската православна църква - Охридска Архиепископия в рамките на православното екуменичество. "Въпреки че става въпрос за решения на религиозните власти, безспорен факт е, че чуждестранната пропаганда в цялата история, а и днес, се опитва да разклати духовната връзка на македонците с тяхната църква", категоричен е Пендаровски .

Според него "Северна Македония се нуждае от кристално ясна и чиста правна и политическа процедура за промяна на конституцията, както подобава на една европейската демокрация". "Никой не трябва да притиска или да задължава някой да гласува против волята му", добави още той.

Още по темата