Медия без
политическа реклама

Парламентът на Нидерландия може да свали ветото върху Шенген

15 Дек. 2023Обновена
стопкадър/ЕС

България очаква парламентът на Нидерландия в следващите дни да свали ветото за приемането на нашата страна в Шенген. Това съобщи премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел след края на двудневното заседание на Европейския съвет, предаде БТА.

Повод за оптимизъм идвал от днешното решение на нидерландското правителство, което внесло в парламента решение за отпадане на ветото. Парламентът на Нидерландия ще обсъди това другата седмица.

Беше извървян доста дълъг път, за да стане това възможно, отбеляза Денков. Той посочи приетите от Народното събрание закони, закриването на механизма на Европейската комисия за сътрудничество и проверка, положителните резултати от мисията у нас, в която участваха представители на Хага и Виена. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие, каза Денков.

Денков уточни, че с Австрия преговорите продължават. Обсъждаме варианти, разменяме възможни текстове на това как би могло да изглежда едно решение. Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори. Със сигурност, ако нямаше положително решение от Нидерландия, разговорът би бил излишен. Това беше изключително важно, посочи премиерът.

Нидерландия винаги е казвала, че за нея е важно да бъдат изпълнени препоръките, свързани с върховенството на правото, искаха да видят резултатите от мисията, верифицирани от ЕК. Има доклад, много позитивен. Решението на холандското правителство от днес се базира на този доклад, поясни министър-председателят.

 

Още по темата