Quantcast

Медия без
политическа реклама

Паравоенни бригади на трактори дефилираха на парада в Пхенян

Путин очаква "задълбочаване на връзките със Северна Корея на всички фронтове"

09 Септ. 2023Обновена
Ким Чен Ун приветства парада заедно с дъщеря си

Северна Корея отбеляза 75-годишнината от основаването си с парад, на който присъстваха лидерът Ким Чен Ун, както и руски дипломати и високопоставена китайска делегация, съобщиха държавните медии, предаде БГНЕС. Събитието включваше "паравоенните сили" на Пхенян, казаха държавните медии, а не войници от редовната армия, и не демонстрира забранените оръжия, включително междуконтиненталните балистични ракети.

Изображения в държавните медии показаха униформени паравоенни бригади, включително някои на трактори или в големи червени камиони, докато Ким заедно с малката си дъщеря гледа усмихнат и ръкопляска.

Лидерът на КНДР се срещна с гостуващата китайска делегация, водена от Лю Гуоджун, вицепремиер на Държавния съвет, второто подобно посещение на висши служители от Пекин за шест седмици, след като Пхенян показва признаци на облекчаване на строгия граничен контрол от ерата на ковида. Двете страни обявиха целите си за "по-нататъшно засилване на многостранната координация и сътрудничество" между двете страни.

На събитието присъстваха и руски дипломати, както и руски военен ансамбъл за песни и танци.

Руският президент Путин  поздрави Ким Чен Ун с годишнината и съобщи, че се надява на задълбочаване на контактите със Северна Корея "на всички фронтове". Както стана известно, севернокорейският лидер ще посети този месец Русия. Срещата му с Путин ще е във Владивосток, където Ким Чен ще пристигне с брониран влак. Известно е вече, че двамата ще договарят оръжие за Русия. 

Според експертни оценки на "Файненшъл таймс" Пхенян може да предложи боеприпаси, реактивни системи за залпом огън и балистични ракети с малък обхват, което ще помогне на Москва да спре украинското контранастъпление. А Русия може да се разплати със зърно, нефт, военни технологии и валута. 

 

Още по темата