Quantcast

Медия без
политическа реклама

Папата: В ход е мирна мисия за Украйна

30 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС

Ватиканът участва в мисия, която се опитва да постигне мир в Украйна и да сложи край на конфликта между нея и Русия. Това заяви папа Франциск пред журналисти в самолета, с който пътуваше от Будапеща за Рим, предадоха световните агенции.
Понтификът обаче не даде повече детайли. "Искам да направя всичко, което трябва да се направи. Има мисия, която е в ход сега, но все още не е публична. Когато тя бъде оповестена, аз ще я представя", заяви папата. "Мисля, че мирът се постига винаги чрез отваряне на каналите. Вие никога не можете да постигнете мир чрез затваряне. Това не е лесно", добави папата.

Той каза, че е говорил относно ситуацията в Украйна с унгарския премиер Виктор Орбан и с митрополит Иларион, представител на руската църква в Будапеща. "По време на тези срещи ние не си говорихме за Червената шапчица", каза се папата. После добави, че всички са заинтересувани от пътя към мира. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Франциск пледира почти всяка седмица за постигане на мир. Твърди се, че той е изразил желание да играе на посредник за постигане на мир между Киев и Москва. Но неговата оферта досега не е постигнала никакъв пробив.

Преди броени дни украинският премиер Денис Шмигал се срещна с папата във Ватикана и заяви, че са дискутирали формулата за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски. Той каза също така, че е поканил папата да посети Киев. Папа Франциск преди това бе заявил, че иска да посети Киев, но също и Москва по време на мисия за мир.

Пред журналистите в самолета папата разкри още, че неотдавна е имал пневмония, предаде Франс прес. Той обаче допълни, че има желание да пътува. Той потвърди, че има намерение да отиде в началото на август в Лисабон за Дните на католическата младеж, а после в Марсилия във Франция през септември, както и в Монголия.

Ключови думи:

папа Франциск, Украйна

Още по темата