Quantcast

Медия без
политическа реклама

Папа Франциск: Войната в Украйна е вече световна

Там има имперски интереси, коментира главата на Светия Престол

10 Март 2023
БГНЕС/ЕПА
Папа Франциск

"Войната в Украйна е вече световна война", каза Папа Франциск в ексклузивно интервю за швейцарската обществена телевизия RSI по случай десетгодишнината от неговия понтификат, предаде БНР.

Попитан за войните по света, Папа Франциск казва, че "тази в момента е световна война започнала на части". "Всички велики сили са заплетени. Бойното поле е Украйна. Всички се бият там. Това кара човек да се замисли за оръжейната индустрия", коментира той.

По тази ос специалист му обяснил, че "ако не се произвеждат оръжия за една година, проблемът с глада по света ще бъде решен".

На въпроса какво би казал на Путин, ако го срещне сега, папа Франциск отговаря: "Бих говорил с него толкова ясно, колкото говоря публично. Той е образован човек" и припомня как на втория ден от войната бил готов да отиде в Москва, стига Путин да му остави прозорец за преговори. "Лавров ми писа, че не е моментът, като ми благодари", уточнява папата и подчертава, че Путин знае, че той е на разположение с пояснението: "Но там има имперски интереси, не само на руската империя, но и на империите от други места. На империята е присъщо да поставя нациите на второ място“.

Ключови думи:

папа Франциск, Украйна

Още по темата