facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Орбан: Унгарците сме застрашен вид

1732
 EПА/БГНЕС

Унгарците сме застрашен вид, тъй като населението на страната не спира да намалява, предупреди премиерът на страната Виктор Орбан в традиционното си годишно обръщение към народа, което произнесе в Будапеща, цитиран от информационните агенции. Той подчерта, че броят на браковете се е увеличил и са намалели разводите и абортите, но въпреки това населението се топи. Според него предприетите от правителството икономически стимули за млади семейства и многодетни фамилии в известна степен са помогнали, но са необходими още мерки.

Другата опасност, пред която е изправена Унгария, са климатичните промени, каза Орбан. Той обяви и мерки в борбата с климатичната криза, които ще бъдат приложени в следващото десетилетие: до 27% от територията на Унгария ще бъдат залесените горски площи, като за всяко новородено унгарче се засажда по едно дърво; ще се закрие последното сметище и ще се налагат строги глоби на замърсителите; ще се въведе забрана на опаковките за еднократна употреба, а металният и стъклен амбалаж ще се рециклира, и др. Правителството ще въведе мерки за стимулиране на проекти за адаптиране към климатичните промени. Властта ще стимулира използването на електрически превозни средства и планира всички градски автобуси, лицензирани от 2022 г., да бъдат електрически.

Виктор Орбан предупреди сънародниците си, че се задават тежки времена за икономиката на Унгария, които били резултат от голямата й обвързаност с икономиката на еврозоната. За да облекчи малките фирми, властта в Будапеща ще намали размера на осигуровките, които те трябва да плащат за служителите си. Премиерът обяви, че последното десетилетие е било най-успешното в последните 100 години на унгарската история.

В годишното си обръщение към нацията министър-председателят традиционно разкритикува и смятаните от него за противници - ръководството на ЕС, МВФ и милиардера от унгарски произход Джордж Сорос. Орбан, който се върна на власт през 2010 г., когато Унгария получаваше международната финансова помощ, заяви, че неговото правителство е отхвърлило исканията за допълнителни икономии и се отказало от заемите на МВФ, за да може по-свободно да прилага икономическата си политика. "Ако слушахме съветите им, Унгария сега щеше да лежи в болнично отделение, а от крайниците й да висят системи от МВФ и Брюксел с дългове, а кранчето на дълга щеше да бъде в ръцете на Джордж Сорос", каза Орбан. Той подчерта, че икономическият растеж на Унгария от 4,9% значително надвишава средния за Европа, но че страната все още е тясно свързана с резултатите на европейската икономика, тъй като 85% от унгарския износ отива в други европейски страни. „Значи и техният проблем е наш. Единственият въпрос е докога ще бъде проблемът ни“, каза Орбан. Според него „европейската икономика, особено икономиката в еврозоната, просто е спряла“. Той прогнозира, че икономическият растеж на Европа през 2020 г. ще бъде „до голяма степен микроскопичен“.

Според Орбан Будапеща е научила, че не е нужно да се харесва на "уморения брюкселски елит". Той е на мнение, че Унгария е бъдещето на Европа. "Ние сме Европа и не е нужно да харесваме уморения брюкселски елит ... В миналото смятахме, че Европа е нашето бъдеще, но днес знаем, че ние сме бъдещето на Европа", каза той. Орбан изрази задоволство, че Унгария е намерила „обща позиция“ със съседните си страни - Хърватия, Словакия, Словения и Сърбия, и е в състояние да разшири сътрудничеството и да създаде съюзи с тях. "Историята отново даде възможност на народите от Централна Европа да изградят нов съюз, основан на техните национални интереси, който ще ни даде възможност да се защитим от заплахи както от Изтока, така и от Запада", каза Орбан.

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лидери от 13 държави искат изхвърляне на Орбан от ЕНП

03.04.2020

Обновена

5185 35
Европейският съд осъди Чехия, Полша и Унгария за отказа им да приемат бежанци през 2015 г.

02.04.2020

2148 5
"Свободна Европа" се завръща и в Унгария

19.02.2020

1222 6

Коментари

ЗТБХЦ

Той подчерта, че икономическият растеж на Унгария от 4,9% значително надвишава средния за Европа, но че страната все още е тясно свързана с резултатите на европейската икономика, тъй като 85% от унгарския износ отива в други европейски страни. „Значи и техният проблем е наш. Единственият въпрос е докога ще бъде проблемът ни“, каза Орбан.

 

 

Излизате от ЕС и нямате проблем.

 

Отвързвате си износа и си правите каквото искате.

Boris65

Ще се усетим , ама вече е късно ... Нямаме шанс. Ейропеците сме застрашен вид. Както неандерталците някогашните ейропейци.

марк

 

   

 

                                      до 27% от територията на Унгария ще бъдат залесените горски площи, като за всяко новородено унгарче се засажда по едно дърво; ще се закрие последното сметище и ще се налагат строги глоби

 

                               Каква е разликата с нас- ние сечем на поразия и внасяме боклук от Европа. Впрочем , ЕС не задължава ли като нас унгарците да внасят чужд боклук ?

wreckage
снимка на wreckage

Маджарите намаляват, щото бегат. Което ще улесни Геза Орбан ф напъна му за залесяване, щото при съотношение ено дърво към ено новородено маджарче, бройката забити ф маджарската пуста дръфчета би била по-скоро символична.

 

Од друга страна съм огорчен од тва, че Дюла Орбан се е продал на климатичната мафия и вече пее од техната песнопойка.

Sad, както би казал оранжевият.

 

на снимката: Габор Орбан на фона на залесен с маджарски байраци участък.

Nickolas

ЕС не задължава ли като нас унгарците да внасят чужд боклук ?

Вас ЕС ли ви задължавало! Пък аз мислех че българската мафия се е договорила с италианската.

Invisible

   Бодат му очите тези европейци.

   Я да каже през последните 20 години колко са инвестициите от Европа!

ловkия

населението на страната не спира да намалява

Ейии, неблагодарно нещо сте това маджарският жмел и неговата жмелска маджарка.

Най-големият европейски демократ, патриот и пазител на нацията, НЭП-аджия и прочие готин пич ви създаде такива условия да се плодите, а вие си бъркате в носа, наместо в ... нали ...

peniko

А българите сме в Червената книга.....

Пантелей

Орбан: УНГАРЦИТЕ СМЕ ЗАСТРАШЕН ВИД

А беее... вярно, ама саде унгарците

https://www.marica.bg/sport/drugi/vijte-noviq-seks...
редник

 

E-ех, кога ще ги стигнем?...

Verbis verbis

"Историята отново даде възможност на народите от Централна Европа да изградят нов съюз, основан на техните национални интереси, който ще ни даде възможност да се защитим от заплахи както от Изтока, така и от Запада", каза Орбан.

 

Пак ли?

binich

Истината е, че жените не искат да раждат. Тръгнали ли са да стават политици, да се борят и боксира, да стават войници и всичко друго освен майки. Или раждат на 35 години, когато техните прабаби са били вече баби. Мъжете пък ги е страх от семейния живот и станаха женчовци или по-точно п....вци. Това е истината.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×