Медия без
политическа реклама

Орбан се притесни за Сърбия, че Украйна ще я изпревари за ЕС

Унгарският премиер спекулира със заплаха от Китай на Балканите

12 Февр. 2024
Виктор Орбан (вдясно) разговаря с Волфганг Шусел в разенцията си в Будапеща, която се помещава в бивш кармелитски манастир.
Европейски гласове
Виктор Орбан (вдясно) разговаря с Волфганг Шусел в разенцията си в Будапеща, която се помещава в бивш кармелитски манастир.

Европейският съюз "ще загуби" Сърбия в полза на Китай, ако не позволи на страната да се присъедини към блока в най-скоро време, и трябва да направи това преди да приеме Украйна, заявява унгарският министър-председател Виктор Орбан в обширно интервю, което ще бъде публикувано по-късно тази седмица в електронното списание "Европейски гласове".

"Трябва да завършим старата задача по разширяването, преди да започнем новото разширяване с Украйна. Ако не интегрираме Сърбия възможно най-скоро, ще я загубим", казва Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел за списанието, издавано от "Ди Пресе". Той твърди също, че Украйна трябва да бъде неутрален буфер между Запада и Русия.

Сърбия подаде молба за присъединяване към ЕС през 2009 г., но кандидатурата ѝ се забави на фона на опасения, свързани с изоставащата ѝ демокрация и близките ѝ връзки с Русия и Китай.

"Сърбия има и други възможности. Току-що бе сключено споразумение за свободна търговия с Китай", казва Орбан, като се позовава на подписаното през октомври миналата година споразумение с втория по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС.

Орбан също така отхвърля перспективите на Киев да отблъсне инвазията на Русия и да се присъедини към ЕС, като заявява, че единственият начин Украйна да оцелее е страната да бъде "буферна зона между Русия и Запада".

"Ако това не проработи, Украйна ще продължи да губи територии. Русия ще унищожава Украйна отново и отново, и отново. Русия никога няма да се съгласи да има на своите граници член на ЕС и НАТО като Украйна, никога", казва той.

Орбан добавя, че Русия не приема Европа сериозно, защото блокът е твърде слаб във военно отношение.

"Ние, европейците, не сме достатъчно силни, за да могат руснаците да ни приемат сериозно. Това е игра за надмощие. Това е война", казва Орбан.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия, Украйна

Още по темата