Медия без
политическа реклама

Опозицията в Полша се готви да поеме властта

Хората на Качински губят мнозинство в Сейма

16 Окт. 2023Обновена
Разпределението на местата в Сейма
Разпределението на местата в Сейма

Лидерът на полската опозиция Доналд Туск обяви началото на нова ера за страната си, след като на парламентарните избори в неделя опозиционните партии спечелиха достатъчно гласове, за да изместят управляващата националистическа консервативна партия.

През осемте си години на власт тази партия, "Право и справедливост", се скара със съюзниците си и се сблъска с обвинения, че ерозира върховенството на закона в страната. Оказа се, че избирателите са мобилизирани както никога досега, гласувайки дори в по-голям брой, отколкото при свалянето на комунистическите власти през 1989 г. 

Управляващата в момента партия "Право и справедливост" печели най-много гласове, но губи властта. Тя получи повече места от която и да е друга партия, но по-малко, отколкото на предишните избори, и недостатъчно, за да може да оглави правителство, което да приема закони в законодателния орган.

Екзитполът на Ipsos предполагаше, че "Право и справедливост" ще получи 200 места. Потенциалният ѝ партньор, крайнодясната Конфедерация, получи 12 места - резултат, който партията призна за поражение.

"Аз съм политик от много години. Аз съм и спортист. Никога през живота си не съм бил толкова щастлив от това, че заемам привидно второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Ние ги отстранихме от властта", заяви Туск пред ликуващите си поддръжници.

"Този резултат може да е още по-добър, но още днес можем да кажем, че това е краят на лошото време, това е краят на управлението на "Право и справедливост", добави Туск.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински призна двусмисления резултат. Той заяви пред свои поддръжници в щаба си, че резултатът на партията му - близо 37% от гласовете според екзитпола - е успех, който я прави партията, спечелила най-много гласове на три поредни парламентарни избори.

Резултатът от преброяването досега показва, че  "Право и справедливост" печели 36.8%. Опозицията от "Гражданска коалиция" е втора с 31,6%, а "Третият път" е трети с 13%. Четвърти остават "Нова левица" с 8.6%, а крайнодясната "Конфедерация" е пета с 6.2%.

Резултатите показват, че опозицията ще има мнозинство в Сейма - ПиС и Конфедерация ще имат само 212 места в 460 местния Сейм, ако към тях не се присъедини неочакван партньор.

На този етап трите опозиционни партии - Гражданската коалици, Третият път и левите имат 248 мандата.

"Това е четвъртата ни победа в парламентарните избори. Това е голям успех на нашето формиране и нашия проект за Полша. Остава въпросът дали този успех може да бъде претворен в следващия мандат. И това в момента и ние не знаем. Но трябва да се надяваме и да знаем, че независимо дали сме на власт или сме в опозиция, ще реализираме този проект по различни начини. И няма да позволим на Полша да бъде предадена! Иначе Полша ще загуби това, което е най-ценно за нашата нация, а именно независимостта", заяви лидерът на ПиС Ярослав Качински (на снимката).

"Знам, че мечтите ни бяха още по-амбициозни. Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога през живота си не съм бил толкова щастлив. Полша спечели, демокрацията спечели. Премахнахме ги от властта. Само преди година никой не повярва, не бяхме сигурни преди три месеца" - заяви лидерът на ГК Доналд Туск, след като бяха обявени резултатите от изборите.

Изборите в Полша преминаха при висока избирателна активност 72,9 процента.Това е най-високата активност от 1989 г.  Над 63 на сто гласуваха във Варшава още в 17 ч. Избирателната активност в региона на Ополе бе най-ниската в страната, но определено бе по-висока от преди четири години. По-висока бе избирателната активност и в чужбина. Хиляди поляци, например, гласуваха в Дъблин  -  24,5 хиляди се бяха регистрирали тази година за гласуването, при положение че на предните избори там се бяха регистрирали 14 455 души. 

Не липсваха и нарушения. В секцията на ул. „Tęczowa“ 60 във Вроцлав, карти за гласуване липсваха в продължение на часове, комисията въобще не бе наясно дали ще бъдат докарани и дълга опашка от измръзнали избиратели се изви навън. Накрая към Вроцлав тръгнаха 20 000 бюлетини. Сигнали за бомби бяха получени в избирателни секции № 425 и 426 във Варшава - на място пристигнаха сапьори.

Избирател от комисия 164 във Вроцлав получи попълнена бюлетина за Сенат, а други избиратели получиха карти без печат. Мъж пред секция размаха знаме с надпис “Бойкот!”, а в комисия в Прушков служители задържаха възрастна дама, която започнала да къса бюлетините.

Право на глас имаха 29 млн. полски граждани, от които 500 000 живеят в чужбина, като се очакваше избирателната активност да е над 67%. В Сейма има 460 места, за които претендират 6656 кандидата от 41 избирателни окръга. Същевременно в Сената има 100 места и преките избори за него се провеждат в едномандатни окръзи. 

Едновременно с парламентарните избори в Полша проведе и референдум, на който гражданите трябваше да дадат мнението си по въпросите на миграцията, пенсионната възраст, продажбата на държавни активи на чужди компании и отваряне на границата с Беларус. На референдума са гласували само 40 % от избирателите, което го прави незадължителен. 

Резултатите от референдума ще имат само препоръчителен характер, но пък може да станат и платформа за законодателни инициативи на "Право и справедливост". Оппозицията, начело с бившия премиер Доналд Туск, яростно критикува идеята за допитването и призова за бойкот. За признаване на резултатите от плебисцита се изисква активност от поне 50%.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша,  избори

Още по темата