Quantcast
ООН замени войната в Украйна със "спор" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ООН замени войната в Украйна със "спор"

Това бе направено, за да се съгласи Русия да приеме резолюция за военния конфликт
8 388
 ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция за Украйна, два месеца и половина след началото на военните действия. В документа  обаче не са използвани думите "война", "конфликт" или "инвазия". Това е направено, за да може да бъде приет документът, тъй като Русия се възползваше от правото си на вето в съвета и блокира всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна.

Сега резолюцията е приета единодушно, като в нея се "изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна", предава Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Документът също така изразява подкрепа за генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в опитите му да намери мирно решение на 10-седмичния "спор".

В същото време Организацията на ООН за прехрана и земеделие обяви, че има доказателства, че руските сили крадат зърно от Украйна.

Йозеф Шмидхубер, заместник-директор на отдела за пазари и търговия на Организацията, съобщи на брифинг на ООН в Женева, че около 700 000 тона зърно са "изчезнали" от Украйна. Той уточни, че няма "статистически данни" за възможни кражби.

"Има доказателства, че руските войски са унищожили силозите за съхранение и че плячкосват наличното зърно. Руските сили също крадат и селскостопанската техника", коментира Шмидхубер. Той допълни, че кадрите, на които се вижда кражбата на зърно с камиони от страна на Русия, и които се публикуват ежедневно в интернет, са "доста достоверни".

Още

"Блумбърг" предрече дефолт на Русия до часове

26.06.2022

5547
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

1825
Какъв руски писател си, ако не си забраняван в Русия!?

18.03.2022

957