Медия без
политическа реклама

ООН: Талибаните са убили над 100 бивши правителствени служители

"Дори да са се случили подобни инциденти заради лично отмъщение, властите са провели разследване и са наказали виновните", отговориха талибаните

31 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
В допълнение към политическите убийства, нарушаването на правата на жените и правото на протест също е ограничено, сочи докладът на ООН.

Талибаните и техните съюзници са убили над 100 бивши членове на афганистанското правителство, служители по сигурността и хора, работили с международните сили. Това се казва в доклад на Организацията на обединените нации, цитиран от АФП и БГНЕС. Документът описва сериозното ограничаване на човешките права от страна на новите фундаменталистки управници на Афганистан. В допълнение към политическите убийства, нарушаването на правата на жените и правото на протест също е ограничено.

"Въпреки обявените общи амнистии за бивши членове на правителството, силите за сигурност и тези, които са работили с международните военни сили, UNAMA продължава да получава достоверни твърдения за убийства, отвличания и други нарушения, извършвани спрямо тези лица", се казва в доклада на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август, мисията на ООН в Афганистан е получила над 100 сигнала за такива убийства, които счита за достоверни, сочи докладът.

Повече от две трети от тези убийства са "без съд и присъда, извършени от фактическите власти или техни сътрудници". Освен това "правозащитниците и медийните работници продължават да бъдат обект на нападения, сплашване, тормоз, произволни арести, малтретиране и убийства". В доклада се описват и репресиите от страна на правителството срещу мирните протести, както и липсата на достъп на жените и момичетата до работа и образование.

Афганистан се намира в състояние на хуманитарна катастрофа, влошена от завладяването на страната от талибаните, което накара западните държави да замразят международната помощ и достъпа до активи на стойност милиарди долари, държани в чужбина.

Нито една държава все още не е признала правителството на талибаните, като повечето наблюдават как твърдолинейните ислямисти - известни с нарушенията на човешките права по време на първото си идване на власт – продължават да ограничат свободите на гражданите.

При задълбочаващата се бедност и сушата, която опустошава земеделието в много райони, ООН предупреди, че половината от 38-милионното население е изправено пред недостиг на храна.

ОТГОВОР

Говорителят на управляващото Афганистан радикално движение "Талибан" Забихулла Муджахид отхвърли твърденията на Гутериш, че талибаните са виновни за убийствата на повече от 100 служители на бившето афганистанско правителство. В профила си в Туитър той написа, че не отговаря на истината "твърденията на генералния секретар на ООН, че сто членове на бившето правителство са убити от идването на власт в Афганистан на Ислямския емират". "След обявяването на амнистията никой няма право да причини вреда на когото и да е", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС. Муджахид отбелязва, че "дори да са се случили подобни инциденти заради лично отмъщение, властите са провели разследване и са наказали виновните".

Още по темата