Медия без
политическа реклама

Нова въздушна атака удари конвой от 25 камиона в Иран

Вашингтон не изключва военни действия, за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие

30 Яну. 2023

Въздушни удари са били извършени по конвой на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на иракско-сирийската граница близо до град Абу Камал. Предполага се, че  ударът е попаднал в щаб на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Граничният пункт, който е ключов за превоз на стоки от Иран за Сирия, е под пълния контрол на Хизбула. Не е известно кой е нанесъл удара, но се смята, че става дума за операция на ВВС на Израел. 

Според местни източници 25-те  камиона са превозвали зеленчуци, но за такава безобидна стока разразилите се пламъци са били прекалено големи (това се вижда и от разпространени видеа в социалните мрежи). Знае се, че иранците маскират камиони с оръжие като цивилен транспорт. 

Сирийски и други арабски медии съобщиха, че неизвестен самолет е бомбардирал ирански конвой от камиони на ГКПП Ал-Каим. Финансираната от Саудитска Арабия мрежа Ал-Арабия, позовавайки се на неназовани източници, каза, че 25 камиона са пътували  от Ирак към Сирия преди удара.  Самолетът първо дал предупредителен изстрел, за да позволи на шофьорите да избягат, напуснат, преди да пусне бомбите. Ударени били шест хладилни камиона. 

Унищожени са само шест камиона от целия конвой.  Наскоро бившият началник на щаба на ЦАХАЛ Авив Кохави заяви, че  "израелското разузнаване и ВВС знаят кой камион превозва оръжията и знаят как да го ликвидират".

Това е втори въздушен удар по цели в Иран  - предната нощ бе атакуван военнопромишлен комплекс  в град Исфахан. 

Израел нанесе серия от въздушни удари по обекти на военнопромишления комплекс на Иран. Техеран потвърди за удар срещу военните фабрики в Исфахан, който е започнал 23. местно време.

 

 

Правителството на САЩ не изключва военни действия, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, стана ясно от интервю на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за телевизионния канал "Ал Арабия". "Всички възможности са открити", коментира Блинкън по време на пътуването си в Близкия изток. Той подчерта, че предпочитаният път за решаване на проблемите е дипломатическият, но Техерен е отказал да се върне към международното ядрено споразумение. 

През лятото на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън също не изключи нападение като крайна мярка, припомня ДПА.

 

В продължение на много месеци преговорите за съживяване на ядреното споразумение от Виена от 2015 г. между Иран и Запада бяха в задънена улица. Според дипломати Техеран е блокирал споразумението малко преди сключването му. Бруталното потушаване на неотдавнашните протести в Иран също е разклатило доверието в преговорите. ЕС осъди репресиите и наложи нови строги санкции на Техеран.

Иран обогатява уран до ниво на чистота от 60%, като уверява, че ще използва ядрената си програма само за граждански цели.